Američki „Trio Jazz“ održao koncert u M. Središću, a djeci poklonili 24 ukulele glazbala

Terasa Caffe bara Art u Murskom Središću bila je u petak 31. kolovoza premala da primi sve zainteresirane koji su željeli prisustvovati koncertu „Tria Jazz“. Bio je ovo prvi događaj te vrste u gradu, a publika je pokazala da je željna i ovakve glazbe koja nije uobičajena na našem području.

„Trio Jazz“ sačinjavaju Diane Baltaeff, David Hershberger, Kent Zullo, a ovom prilikom priključili su im se Abel Kovačević i Međimurac iz Vratišinca Patrick Zobić. U svom nastupu izveli su brojne numere Herbie Hancocka, Franka Sinatre, Dave Brubecka, Boba Dylana, Davida Sandborna, Gershwina i druge evergrine raznih izvođača.

Zanimljivo je spomenuti da su američki glazbenici u Murskom Središću bili tjedan dana i da su u tom razdoblju sviranju podučavali djecu na ukulele glazbalima, a 24 komada ovih havajskih instrumenata sa žicama su im poklonili.

Odmah nakon koncerta krenuli su za Vukovar gdje se u subotu 1. rujna održao 11. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji iz cijele Hrvatske. Tema ovog susreta bila je „Udruge udomitelja –  produžena ruka sustava socijalne skrbi za razvoj kvalitetnog udomiteljstva“ pri čemu su predstavnici udruga predstavili svoj rad te na koji način kroz udrugu djeluju i pružaju socijalne usluge udomiteljima i djeci. Također udomitelji i djeca imali su priliku upoznati se i družiti s udrugama iz cijele Hrvatske.

Susretu je nazočila ministrica demografije Nada Murganić, njezina savjetnica Zvjezdana Bogdanović te tajnica Kristina Gerber Sertić. Susret je financiran od UNICEF-a Hrvatska kroz program „Za snažniju obitelj“ te Vukovarsko – srijemske županije i Grada Vinkovci.

U Vukovaru su nastupila i djeca udomiteljskih obitelji iz Međimurja, a ovom prilikom neka od njih pokazala su  što su ih Amerikanci iz „Tria Jazz“ naučili u sviranju na ukuklele glazbalima.

Predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo, inače Središćanka Marina Hoblaj izrazila je uvjerenje da će nova zakonska rješenja omogućiti da se što veći broj mladih uključi u udomljavanje, a time i rasterete ustanove za smještaj djece.

Na kraju moramo uputiti veliku zahvalu organizatorima koncerta Vladimiru Hoblaju i vlasnici Caffe bara Art Sandri Hoblaj na prekrasnoj večeri u ugodnoj atmosferi i vrhunskoj jazz svirci koju su omogućili svojim sugrađanima. Posebna zahvala i priznanje ide američkim glazbenicima iz „Tria Jazz“ koji su vrlo rado pristali svirati u Murskom Središću, koji su podučavali sviranju djecu iz udomiteljskih obitelji i kojima su na kraju poklonili 24 ukulele glazbala.

(tekst i foto R. Tomanić)