65. NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA REPUBLIKE HRVATSKE Nikola i Sven najbolji u automatici i obradi materijala

Krajem prošlog tjedna, u četvrtak, 16. ožujka, održana je županijska razina 65. natjecanja mladih tehničara Republike Hrvatske. Natjecanje čiji su organizatori Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska zajednica tehničke kulture, upravni odjeli županija zaduženi za obrazovanje, osnovne škole, županijske i gradske zajednice tehničke kulture te udruge tehničke kulture, u Međimurskoj županiji proveli su Zajednica tehničke kulture Međimurske županije, Zajednica tehničke kulture Grada Čakovca te Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije. Natjecanje koncipirano u tri dijela – pisana provjera znanja, izrada tehničke tvorevine te obrana rada – održano je u sportskoj dvorani Graditeljske škole Čakovec i radionica Tehničke škole Čakovec.

Temeljem uspjeha na školskoj razini, na županijsko natjecanje plasirala su se četiri člana udruga Međimurski informatički klub i Mladi informatički stručnjaci, koja su se za natjecanje pripremala u sklopu edukativnih programa STEM centra Arduino akademija i IoT te Mala škola strojarstva.

 Prve tri pozicije u kategoriji Automatika

Natjecatelji MIK-a i MIS-a postigli su izniman uspjeh u kategorijama Automatika i Obrada materijala. U području automatike prvo mjesto osvojio je Nikola Kovač, učenik 6. razreda Osnovne škole Hodošan. Drugo i treće mjesto pripalo je učenicima III. osnovne škole Čakovec Andriji Gabrijelu Kežmanu i Jakovu Virču. Mentor navedenih učenika bio je učitelj tehničke kulture Kristijan Ovčarić, a vanjski mentor Viktor Lazar, ujedno voditelj edukativnog programa STEM centra Arduino akademija i IoT.

 Sven najbolji u obradi materijala

U kategoriji obrade metala u kojoj su se natjecali učenici 7. razreda, najbolji rezultat postigao je Sven Tot iz Osnovne škole Mursko Središće. Njega su za natjecanje pripremali učitelj tehničke kulture Sanjin Tomšić i vanjski mentor iz udruge MIK Kristijan Ovčarić, ujedno voditelj programa Mala škola strojarstva.

(Andreja Šmitran)