2. čakovečko zavjetno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

U petak, 3. rujna u 21 sat u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu počeli su se okupljati vjernici iz domaće župe, ali i iz cijelog međimurskog arhiđakonata. Hodočasnici su po 2. put krenuli izreći zahvalu Majci Božjoj i prinijeti joj svoje molitve. Nakon kratkih uputa, molitve i blagoslova župnika fra Tomislava Božičeka te riječi podrške gradonačelnice grada Čakovca Ljerke Cividini kolona hodočasnika krenula je kroz mrak, put južne zaobilaznice kroz Nedelišće i Pušćine prema Varaždinu.

Uz zahvalu i vapaj u srcu, hodočasnike je nakon tri sata hoda kod Kapucinskog trga u Varaždinu pričekala logistička podrška koja je pripremila okrijepu s osmijehom na licu. Nakon okrijepe i kratkog odmora hodočasnici raznih dobi – mladi, oni srednje dobi i stariji, nastavili su dalje prema Beretincu.

Posebnost ovog hodočašća bile su aluminijske sportske bočice s karabinom, koje su podijeljene svakom hodočasniku, sa otisnutim logom župe i datumom ovoga velikoga događaja te su hodočasnici mogli piti iz njih.

S krunicom u ruci, u molitvi, pjesmi, razgovoru i tišini hodočasnici, netko po prvi, netko drugi puta, nosili su svoje zahvale, preporuke, nakane i zamolbe put svetišta u Mariji Bistrici. Ljepota zajedništva i briga jednih za druge liječila je žuljeve, a bolne i umorne noge činila snažnima i ustrajnima.

Nakon odmora u Beretincu slijedio je put kroz šumu prema brežuljcima Ivanščice te do Planinarskog doma Lujčekova hiža – „Pokojec“ na Ivanščici na 434 m nadmorske visine. Nakon odmora i ranog doručka, kave i toplih štrukli zahvalili smo dobrim ljudima koji su nas okrijepili i spustili se planinarskim putem „Marijine stope“ niz Ivanščicu u Gotalovec. Nastavili smo prema Budinščini i Konjščini, a kod kapele Majke Božje na Vinskom vrhu bilo je okupljanje gdje se dočekalo svakog hodočasnika. Formiramo procesiju, sa hrvatskom trobojnicom i zastavom župe sv. Antuna Padovanskog i u molitvi i pjesmi ulazimo u svetište pozdraviti Mariju ophodom oko oltara. Umorni, ali radosni sa suzama na licu u Bistričko svetište stigli smo oko 15.00 sati nakon 18 sati hoda, neprospavane noći, preko 60 km hoda koje smo ostavili iza sebe.

Odlazimo u smještaj na odmor i okrijepu.

U zajedništvu sa svećenicima velikogoričko-odranskog dekanata Misu u 18 sati predvodio je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski. U 21 sat na Kalvariji oni hodočasnici koji nisu umorni sudjeluju na pobožnosti Putu svjetla.

Umorni, odlazimo na spavanje.

Nedjelja, 5. rujna 2021., vrijeme do središnjeg događaja hodočašća – Euharistijskog slavlja – hodočasnici su ispunili pristupajući sakramentu ispovijedi, te kao grupa moleći Križni put uspinjući se na Kalvariju.

Crkva na otvorenom bila je ispunjena mnoštvom vjernika, onih koji su pristigli pješice kao i onih koji su automobilima došli kako bi sa svojim obiteljima sudjelovali na euharistiji, osobito iz Čakovca.

Središnje misno slavlje predvodio je rektor svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević. Na početku misnoga slavlja gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini prinijela je veliku svijeću u znak zahvale prema Majci Božjoj Bistričkoj za sva dobročinstva.

Nakon euharistije hodočasnici su se zajedničkom procesijom – ophodom oko oltara oprostili s Marijom te se s autobusom sretno vratili doma.

I ove su se godine s radošću u organizaciju hodočašća uključili dobrovoljci – logistika. Posebnu brigu i ljubav u ovo hodočašće uložili su vjernici zaduženi za medicinsku skrb, saniranje žuljeva i drugih ozljeda – sestra Dragica Kolenić, te logistička služba – Branko Dominko, Slavko Šoltić, Valentin Novak koji su neumorno hodočasnike opskrbljivali vodom i bili im sigurnost i pomoć na putu. Hvala im!

fra Tomislav Božiček