11. STIFF — poziv na prijavu za međunarodnu izložbu

Međunarodni studentski filmski festival — STIFF poziva umjetnice i umjetnike da prijave svoje radove na međunarodnu izložbu kao dio popratnog programa festivala. 

Popratnim programom STIFF-a želimo stvoriti prostor za kritičko promišljanje, susret, edukaciju i dijalog s publikom. Izložbeni program okuplja umjetnice i umjetnike iz cijelog svijeta čijim radovima dodatno analiziramo, propitujemo i naglašavamo slojevitost tematskog fokusa festivala.  

— kustoski tim 11. STIFF-a

Na natječaj se mogu prijaviti radovi koji se bave temom bijega, nastali u različitim medijima – od audiovizualnih medija, izvedbi, participativnih radova, digitalnih radova (GIF, meme, NFT, računalna grafika, 3D objekti, video igre, web stranice, aplikacije, video) do fotografija, instalacija, interaktivnih objekata i tekstualnih radova koji se mogu interpretirati u izložbenom ili javnom prostoru.

11. STIFF poziva sve na analizu i promatranje pojma bijega u što širem smislu – potrebu za slobodom i promjenom, putovanja, prisilan bijeg, migracije te sve metode i razloge odlaska i oslobađanja od ograničenja.

Od čega bježimo i na koje sve načine? Što ostavljamo iza sebe? Kako novonastale promjene utječu na nas? Čemu težimo ako se odlučimo na odmak od dosadašnjeg načina života, društveno zadanih normi i okoline? Je li bijeg isključivo fizički? Koji je potencijal umjetnosti i umjetničkog izričaja u izazovnim vremenima? Kustoski tim zanimaju i radovi koji promišljaju ne samo fizičke, emocionalne i psihološke aspekte koji se vezuju s pojmom bijega, već i društvene implikacije povezane s ovom temom kroz koje će biti naglašene važnosti empatije i solidarnosti.

Međunarodnom multimedijalnom izložbom 11. STIFF želi okupiti različite perspektive, iskustva i mišljenja prezentirane kroz različite umjetničke radove. Koliko koristimo maštu i zabavu kao apstraktne metode bijega od stvarnosti? Svi su pozvani autorskim radovima izaći iz svakodnevne rutine te protreseti stvarnost i sadašnja ograničenja i pravila.

Rok za prijavu je 30. lipnja 2024.

Propozicije:

*prijave putem obrasca na poveznici

*poslani umjetnički radovi moraju biti originalni

*jedna osoba može prijaviti najviše dva rada ili jednu seriju radova

*umjetnička djela trebaju biti u optimalnoj rezoluciji

*ova izložba nije natjecateljskog karaktera i neće se dodjeljivati ​​nagrade

*pravo na prijavu imaju sve umjetnice i umjetnici neovisno o dobi i formalnom obrazovanju

STIFF organiziraju Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci i udruga Filmaktiv. Jedanaesto izdanje festivala bit će održano od 21. do 23. studenog u Rijeci.

Kustoski tim je dostupan na [email protected].

 

 

Maja Ogrizović