11. GODIŠNJA SKUPŠTINA HRVATSKOG KULTURNOG DRUŠTVA POMURJE

Svečana godišnja skupština HKD Pomurje održana je dne. 7.3. 2015. u hotelu LIPA u Lendavi s kojim već niz godina uspješno surađujemo. Ova skupština, 11. po redu, bila je posebna po tome što je ove godine naše društvo napunilo 10 godina postojanja i to je obilježeno prigodnom projekcijom s kronološkim prikazom aktivnosti društva od početaka do danas. Fotografije i projekciju je pripremio i tekstualno opremio naš član Antun Rumplin.

Na početku nas je sve zajedno pozdravio predsjednik društva, Đanino Kutnjak, koji se u uvodnom govoru sa zadovoljstvom osvrnuo na proteklo razdoblje i zahvalio svim članovima na aktivnom sudjelovanju i na podršci u ideji da promičemo hrvatsku kulturu, tradiciju i jezik te uspijevamo zajedničkim naporima održavati visoki nivo djelovanja i sudjelovanja sa lokalnom zajednicom, Savezom hrvatskih društava Slovenije te raznim institucijama u Sloveniji i Hrvatskoj. Istaknuo je da je društvo uvijek podupiralo incijativu i želje svojih članova te pomagalo pri realizaciji istih koliko god su to mogućnosti dopuštale te da će to biti osnovna uloga društva i u budućnosti.

Po planiranom dnevnom redu slijedili su izvještaji blagajnika društva, nadzornog odbora, disciplinske i inventurne komisije te predstavnika sekcija društva: tamburaške, folklorne, novinarske, knjižničarske te radioestezijske sekcije.

Predsjednik društva je predstavio ambiciozni plan rada za 2015. godinu s opisom događanja za svaki mjesec u godini. Napomenuo je da je u mjesecu travnju planirana svečana akademija povodom 10. godišnjeg jubileja društva te izdavanje monografije društva u mjesecu listopadu uz svečanu promociju. Istaknuo je da članovi i ostali zainteresirani mogu pročitati sve o aktivnostima društva na novo uređenoj internetnoj stranici (www.hkd-pomurje.si). Za to su zaslužni mladi talentirani članovi, Ninoslav Kutnjak i Anja Kohek. Za neometani rad sekcija je i u slijedećoj godini potrebno osigurati financijska sredstva: za školu folklora i školu tamburaških instrumenata, za nabavu kontrabasa, za tiskanje radne bilježnice za školu hrvatskog jezika u lendavskoj osnovnoj i srednjoj školi i za ostale potrebe djelovanja društva. Plan rada je jednoglasno potvrđen.

Nakon predstavljanja izvještaja je potpredsjednica društva, Slavica Brkić, održala prigodni govor i zahvalila se predsjedniku na velikom zalaganju i trudu koji je uložio proteklih 10 godina u napredak i promociju našega društva. Posebno je istaknula veliku čast koja je ukazana HKD Pomurje time da je naš predsjednik ove godine izabran za predsjednika Saveza Hrvatskih društava Slovenije. To nam je najbolja potvrda da dobro radimo i da tako trebamo nastaviti i u budućnosti. Prigodnim govorom se pridružio i tajnik društva, Ivan Kodba  koji se svim članovima zahvalio na sudjelovanju u društvu. Na kraju su svim zaslužnim članovima podijeljene svečane jubilejne zahvalnice .

Dr. Kos, jedan od najzaslužnijih članova HKD Pomurje, je uveličao našu skupštinu nadahnutim recitiranjem ljubavne poezije povodom međunarodnog dana žena i u prigodnom govoru se zahvalio predsjedniku na radu i zalaganju te brizi za svakoga člana istaknuvši da predsjednik zaslužuje najveću zahvalnicu za sve što je napravio za HKD Pomurje u proteklih 10 godina. Istaknuo je i velike zasluge potpredsjednice, Slavice Brkić, koja svih proteklih godina ulaže puno energije i truda u rad i napredak društva. Po završetku službenog dijela, druženje smo nastavili uz svečanu večeru i ples do kasno u noć. Povodom međunarodnog dana žena sve prisutne članice su dobile čestitke i cvijet.

Tekst: Renata L. Pohajda

godišnja skupština 2015.

godišnja skupština 2015..JPG1a

godišnja skupština 2015..JPG4a