ŽGAJARENJE U MURSKOM SREDIŠĆU GOTOVO IZUMRLO

U ovo doba godine nekad se u Murskom Središću kolinjilo i žgajarilo. Kolinje ili svinokolja bilo je uobičajeno u većini domaćinstva dok su oni, a ni njih nije bilo malo, koji su imali vinograde ili voćnjake, žgajarili ili pekli rakiju.

Šljive i trop (ostatak od prešanja grožđa) nakon što su odstajali i fermentirali počeli bi se „kuriti“ u kotlu do vrenja, a alkoholna para bi prolazila kroz cijevi koje su se hladile vodom. Takva prva destilacija nazivala se „plaviš“.

Nakon toga započelo bi drugo žganje čiji produkt su naši stari koristili za masažu i kao lijek za reumatske bolesti i tek nakon toga dolazi prava rakija koja se mogla „spravljati“ do jačine kakvu je tko želio. Nakon toga postupak se ponavljao već prema količini raspoloživog materijala. Gotova rakija morala se ohladiti, odstajati i zavrijeti i tek tada je bila spremna za konzumiranje.

Danas je ovaj običaj gotovo izumro, najviše zbog zakona koji to ograničava, iako u gradu postoje još oni koji su zadržali kotlove i aparaturu te i dalje žgajare za svoje potrebe, no takvih je tek dvoje ili troje. U nastavku donosimo dio zakona kojeg je dobro znati da ne bi imali probleme i plaćali kazne.

Proizvodnja i oporezivanje alkohola i alkoholnih pića (u ovom slučaju pečenje rakije) regulirano je Zakonom o trošarinama NN 22/2013, 32/2013., 81/2013. i Pravilnikom o trošarinama NN 64/2013. Mali proizvođač jakih alkoholnih pića smatra se onaj koji proizvodi alkoholna pića za vlastite potrebe, potrebe članova kućanstva.

Dozvoljena količina proizvedenog alkohola u ovom slučaju iznosi 20 litara čistog alkohola, što znači 50 litara rakije sa 40 % alkohola ili 50 litara rakije od 16 gradi (pretvorba gradi u alkohole = broj gradi x 2,46= volumnih % alkohola).

Plaćanje trošarine regulirano je po volumenu kotla, za kotao do 100 litara trošarina je 100 kn, za kotlove većeg volumena 200 kn. Trošarinski obveznici nisu samo vlasnici kotla nego sve osobe koje peku rakiju, na vlastitom ili posuđenom kotlu. Svi oni se moraju registrirati.

Za količine rakije proizvedene preko dozvoljene količine za vlastite potrebe (preko 20 litara čistog alkohola) plaća se trošarina od 53 kn/litri proizvedenog čistog alkohola što znači za litru rakije od 40 % alkohola (16 gradi) 21,20 kn/litri.

(Anđelko Jurak, foto arhiva Muralista)

zgan 2

zgan 3

zgan 4