Završna konferencija projekta ADRIONET u Čakovcu

U petak, 9. prosinca 2022. godine, u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu održana je Završna konferencija projekta ADRIONET. Projekt ADRIONET sufinanciran je iz Interreg V-B „Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje 2014.-2020.“ JU REDEA sudjeluje kao partner na projektu, uz partnere iz Italije, Grčke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Slovenije. Projekt je započeo 1. veljače 2020. godine i traje do kraja siječnja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.287.950,00 €, dok je udio JU REDEA 172.380,00 €.

Voditeljica projekta ADRIONET, Maja Golubić iz JU REDEA, prezentirala je rezultate projekta. U sklopu projekta uspostavljena je Transnacionalna mreža „autentičnih sela“ ADRIONET koja se temelji na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti s naglaskom na podizanje svijesti o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara. ADRIONET mreža obuhvaća 28 područja iz sedam država partnera projekta.

U Međimurju su odabrana tri autentična područja za provođenje pilot projekata, a to su Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija.

Kroz provedbu projekta održano je 14 radionica na kojima je sudjelovalo ukupno 164 lokalnih dionika te su izrađeni strateški dokumenti Lokalni akcijski planovi i Operativni marketing turistički planovi. Lokalne zajednice su se uključile u koncept gostoljubive zajednice te  preuzela ulogu pokretača razvoja u izgradnji autentične turističko-tradicionalne priče. U suradnji s općinama i Lokalnim akcijskim grupama Međimurski doli i bregi i Mura Drava, Turističkom zajednicom Međimurske županije, učenicima Graditeljske škole pod vodstvom prof.  Vesne Osojnički, Udrugom žena Nedelišće, Udrugom žena Pušćine i Udrugom svetomarske čipke uspješno su organizirani Festivali nematerijalne kulturne baštine.

U općini Štrigova održan je Festival keramike, u Svetoj Mariji Festival čipke, dok je u Nedelišću održan Festival cekara gdje smo proslavili i ulazak cekara od komušine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalnog kulturnog dobra.

U ime JU REDEA obratila se ravnateljica Sandra Polanec Marinović: „Sretni smo što se u sklopu projekta ADRIONET organiziralo mnogo kvalitetnih događanja, čak tri festivala baštine. Sve su to pilot projekti za koje se nadamo da će kao primjeri dobre prakse motivirati i uključiti i još i više lokacija u buduće nove festivale i projekte. Veselimo se novim prijavama i zahvaljujemo svim sudionicima.

Na završnoj konferenciji predstavljena je i ADRIONET online platforma koja predstavlja ključno mjesto za razmjenu podataka, ideja, projekata i iskustava članova Transnacionalne mreže „autentičnih sela“. Platformom se želi potaknuti suradnja na zajedničkim turističkim projektima te razvoj svih obuhvaćenih autentičnih područja.

U neformalnom dijelu konferencije sudionici su sudjelovali na interaktivnoj kulinarskoj radionici koju je vodila Slađana Herman gdje su predstavljena i pripremljena tradicijska jela autentičnih područja.

Krešimir Biškup