Završetak projekta „Djeca kao potrošači“

Krajem listopada putem radio emisije i portala najavili smo početak provedbe projekta Djeca kao potrošači. S provedbom smo započeli u studenom, a prva škola u kojoj smo educirali djecu bila je osnovna škola „dr. Vinka Žganca“ u Vratišincu. Projekt smo provodili sve do prošlog tjedna kada je završna radionica održana u osnovnoj školi „Ivana Gorana Kovačića“ u općini Sveti Juraj na Bregu što je medijski popratila i HRT.

U dva mjeseca obišli smo sedam škola; OŠ Sveta Marija s područnim odjelom Donji Mihaljevec, OŠ Selnica s područnom školom Zebanec, OŠ Nedelišće, OŠ „dr. Vinka Žganca“ Vratišinec, OŠ Ivana Gorana Kovačića Sv.Juraj na Bregu), upoznali gotovo 170 učenika trećih i četvrtih razreda i njihove učitelje. Kroz radionice koje su održale izvoditeljice projekta Sanja Keretić i Gordana Lukić govorili smo o stjecanju novca, planiranju kupnje, racionalnom trošenju namirnica, kompostiranju i vršnjačkom nasilju dok su kolegice iz HAKOM-a upoznale učenike sa sigurnim korištenjem interneta, korištenjem digitalnih tehnologija i cyber nasilju.

Ugodno iznenađenje je da su gotovo sva djeca osviještena da novac ne pada s neba i svjesni su  važnosti planiranja kupnje i racionalnog trošenja a pomalo neugodno iznenađenje je da veliki broj djece ima omogućeno  neograničeno korištenje interneta bez roditeljskog nadzora.

Korištenje interneta i digitalne tehnologije nije loše no za djecu tog uzrasta, radi njihove osobne zaštite i sigurnosti, preporučljivo je koristiti neke od ponuđenih aplikacija roditeljskog nadzora kako bi se izbjegli neplanirani troškovi skidanja igrica i aplikacija i kako bi se spriječilo cyber nasilje.

Ostvarena je odlična suradnja sa svim školama, a iznimno smo zadovoljni provedenim aktivnostima i ukoliko JLS ocijene da je projekt od općeg javnog interesa i dostatno sufinanciraju isti kad se prijavimo na javni natječaj nastaviti ćemo projekt idućih godina s novim idejama i temama za radionice i edukacije.

Provedbu po pojedinoj školi se može pogledati na web stranici  projekta: www.djeca.dpm.hr .

Društvo potrošača Međimurja

Gordana Lukić

(na naslovnoj fotografiji OŠ Selnica)

Osnovna škola dr. Vinko Žganec – Vratišinec

Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Sveti Juraj na Bregu (4. c)

Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Sveti Juraj na Bregu

Osnovna škola Nedelišće

Osnovna škola Sveta Marija i područna škola Donji Mihaljevec

Područna škola Zebanec