VOJVODINA BI ULAGALA U MEĐIMURJE

Međimurska županija je u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2012. godine ostvarila izvoz od 92.451.672,00 kuna u Republiku Srbiju, što tu državu čini jednom od 10 zemalja u koje se najviše izvozi. Stoga ne čudi kako je srpska autonomna pokrajina Vojvodina, prepoznala potencijal ulaganja u sam sjever Hrvatske.

 

Tom je prigodom u Međimurskoj županiji boravio konzul savjetnik Neven Marčić iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, kao izaslanik generalnog konzula Dragana Đurića. U uredu župana Međimurske županije Matije Posavca, na radnom sastanku dočekali su ga zamjenica župana Sandra Herman i pročelnik Upravnog odjela za poslove župana Alen Kajmović, pritom predstavivši kraj koji gospodarstvo bazira na znanju i inovacijama, uz očuvanje prirodnih bogatstva.


Zamjenica se osvrnula na dva moguća segmenta suradnje u vidu kulture i turizma. „Međimurska županija predstavila se na tjednu hrvatske kulture u 10 gradova Francuske, osnovali smo destinacijsku menadžment kompaniju, a turizam baziramo na enogastronomiji i pružanju aktivnog odmora“, objasnila je i istaknule neke autohtone međimurske proizvode, u kojima konzul savjetnik upravo vidi mjesta za suradnju: „Upoznat sam s vašom vrhunskom proizvodnjom vina, jabuke i krumpira, proizvoda koji bi se mogli probiti na naše tržište. No u prvom planu nam je suradnja u okviru tekstilne i metalske industrije, sa željom da proširimo postojeću gospodarsku suradnju dogovaranjem investicija“, naglasio je.


Upravo je taj potencijal prepoznat i na sastanku u Razvojnoj agenciji REDEA uz prisustvo i Darka Radanovića, privremenog pročelnika Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti, gdje je Jako Horvatvoditelj Odjela za razvoj gospodarstva predstavio sve rezultate, mogućnosti i perspektive regije kao vrata Jugoistočne Europe.

 

Predstavnika konzulata iz Vojvodine oduševilo je 60 poslovnih zona, oko 3.000 radnika zaposleno od stranih ulagača, ali i dobivanje građevinske dozvole u rekordnom roku.


„Međimurska županija je stvarno jedna sređena županija s jasnim ciljevima, a da će imati dobru budućnost, vidljivo je po ostvarenim rezultatima“, dodaje Marčić i ističe kako će povezivanjem razvojnih agencija u Subotici i Međimurskoj županiji napraviti prvi korak u suradnji.

http://www.medjimurska-zupanija.hr/

voj 2