Vinatlon 2023 – rekordan broj posjetitelja u Zmajevcu na festivalu vina

Iz godine u godinu sve je bolji – baš kao i vino – Vinatlon je ove godine oduševio posjetitelje. Nakon konferencije održane u petak na kojoj je 25 gradova i općina iz šest susjednih zemalja potpisalo Povelju o suradnji na razvoju vinskog turizma, u Starom podrumu Belja održana je dodjela prestižnih nagrada – šampiona Dunava. Među stotinu i pedeset pristiglih uzoraka, ocjenjivački sud izabrao je nabolje naglašavajući kako su i ove godine prijavljena vina svojom kvalitetom visoko podigla ljestvicu ovog natjecanja, stavljajući pred ocjenjivače težak, ali ugodan zadatak.

Šampion ružičastih vina 2023. je „Rose Cuvee“ Vinarije Kovats iz Suze, šampion predikatnih vina „Chardonnay izborna berba prosušenih bobica“ iz vinarije Gerštmajer iz Zmajevca, a šampion bijelih vina ove je godine „Graševina 2020. Premium“ Vinarije Kalazić iz Zmajevca. Šampion Dunava za 2023. godinu je „Gere Tamas es Zsolt Merlot valogatas“ iz vinarije Gere Tamas i Zsolt iz mađarskog Villanyja.

Uz izvrsnu glazbu Dore Vestić i Josipa Horvata posjetitelji su uživali u najdužem vinskom stolu i kušanju nagrađenih vina te u vinima gostujućih vinskih destinacija iz Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja.

Program Vinatlona nastavljen je i u subotu, a nekoliko kapi ljetne kiše nije omelo natjecatelje Bačvatlona da guranjem bačve uz zmajevački surduk otvore vinsku cestu Vinatlona na kojoj su brojne posjetitelje čekala najbolja baranjska vina.

– Zaista vrhunska eno i gastro manifestacija na području općine Kneževi Vinogradi koja nas uz brojne druge turističke adute visoko pozicionira na turističkoj karti istoka Hrvatske. Drago mi je što imamo priliku pokazati jedinstvenu vinsku arhitekturu ovdje u Zmajevcu, a riječ je o vinskim cestama odnosno surducima i vinskim podrumima koje zovemo gatorima. To ne postoji nigdje drugdje u svijetu, podrumi su ukopani u brdo, a ne u zemlju – rekao je Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi.

Na svega nekoliko kilometara razlike nalazi se jedna od najmodernijih vinarija u ovom dijelu Europe, zatim 500 godina star podrum Belje, panoramske vinske ceste, male obiteljske vinarije sa stoljetnom tradicijom i nepregledni vinogradi okupani suncem. Malo se koja općina može podičiti ovakvom vinskom raznolikošću pa ne iznenađuje sve veći broj posjetitelja Vinatlona kao ni ovogodišnja nagrada na Suncokretu ruralnog turizma održanom u Opatiji kada je šampionom vinskog turizma Hrvatske proglašena upravo Općina Kneževi Vinogradi.

– Vinatlon na jednom mjestu posjetiteljima daje široku paletu baranjskih vina i to u nesvakidašnjem ambijentu surduka. Sva četiri vinogorja Osječko-baranjske županije nude vrhunska vina koja osvajaju dekanterove nagrade širom svijeta i čine nas prepoznatljivom vinskom destinacijom. Uz vino se možemo pohvaliti i autohtonom gastronomijom koja u sebi nosi svu multikulturalnost Baranje i čiju kvalitetu gosti sve više prepoznaju i cijene. Upravo zbog toga Osječko-baranjska županija nastavlja podupirati kvalitetne projekte poput Vinatlona – rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

A uz široku paletu domaćih proizvoda i dobrih vina posjetitelji su uživali i u koncertu Gorana Karana i Vagabundo banda. Nakon prošlogodišnjih nastupa Hladnog piva i Galije te ovogodišnjeg sjajnog Karanovog koncerta, organizatori su već u pripremama za novo glazbeno ime koje će dogodine upotpuniti četvrto izdanje festivala vina u Zmajevcu.

Ovogodišnji Vinatlon je okupio više od dvije tisuće posjetitelja, što ovu manifestaciju, čije je treće izdanje održano ovog vikenda, čini jednom od najperspektivnijih vinskih manifestacija istoka Hrvatske.

Ivana Gusak Galić