Vedro i pjenušavo u 2019!

Nisam siguran “Jesam li pjenušac ili šampanjac?“, ali sam siguran da je radionica s tim naslovom bila dobar ispraćaj stare te još bolja najava nove. Salon pjenušavih vina Zagreb, ususret svom 3. Izdanju 2019., u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom u hotelu Dubrovnik, predstavio je razlike i sličnosti pjenušaca i šampanjaca.

Radionicu je održao poznati hrvatski sommelier Mario Meštrović, Decanterov sudac i nositelj ACI GOLD certifikata. Publiku su pozdravili Franjo Francem, enolog i dopredsjednik HSK – partner Salona pjenušavih vina, te osnivačica mreže SALON OF SPARKLING WINES – dr. Nina Levičnik. Mario je radionicu postavio »na slijepo« nudeći prilike uočavanja razlika i sličnosti šampanjaca i pjenušaca … Učilo se i uživalo jer – Meštrović je izuzetan predavač na hrvatskom sommelierskom vinskom nebu, uvijek izvrsno pripremljen, veliki znalac, a nadasve duhovit i iskren. Kušani su hrvatski pjenušci vinarija prijavljenih na zagrebački Salon – Jagunić, Barundić i Kolarić, Cava uvoznika Vivat Fina vina te šampanjci Charles Collin, Charles Heidsieck i Veuve Clicquot.

Istoga je dana, u poznatom hedonističkom odredištu, u slovenskom dvorcu Zemono, u Gostilni pri Lojzetu (jednom od najboljih slovenskih restorana) priređena prava rapsodija okusa u zalogajima chefa Tomaža Kavčiča koje je spario sa slovenskim i hrvatskim pjenušcima i dva šampanjca. Sretno u novoj, susretnimo se već na 3. Salonu pjenušavih vina Zagreb 1. veljače 2019.!

Marija Vukelić i Ivan Goričanec
Foto: Ivan Goričanec i Radovan Černelić