URBAN WHITE A MOŽE I SAUVIGNON

Sedmoga dana šestoga mjeseca godine koja teče stigle su medalje iz Londona, vinskoga centra svijeta za ocjenu kakvoće. Nekoliko godina za redom u Međimurje stižu medalje i priznanja najviših vrijednosti pa se publika na tribinama života prema svakom novom zlatu ili srebru brzo postavila kao PA TO JE NORMALNO. Normalno??? Tisuće i tisuće izvrsnih vina širom svijeta nikada ne dobiju ništa zbog čega treba skromno reći da je i svjetska bronca zavidan uspjeh. 79 medalja s Decantera u samo nekoliko godina, a od toga 1 platina, 4 zlata, 32 srebra i 42 bronce predstavljaju senzacionalan rezultat za Međimurje.

U tom zavidnom zbiru obitelj i vinarija Štampar participiraju s 2 zlata s po 95 bodova (2020. najbolje ocijenjen HR pjenušac i ovogodišnji vrh vrhova za sauvignon), 5 srebra i 8 bronci. Neopisivo je puno truda, novaca, pokušaja i razočaranja na putu do medalje u bilo kojoj domeni ljudske djelatnosti. Ako „tvornicama” pod otvorenim nebom dodamo tuču, mraz, sušu, teško kontrolirane bolesti … onda se rizici množe, a prilike na ozbiljnu potenciju umanjuju. Aktualne 2022. godine Štampari su osvojili Zlato (95) za sauvignon iz 2021., Srebro (90) za graševinu ibpb iz 2007., i četiri Bronce: pinot sivi iz 2021. (89), muškat žuti iz 2021. (89), pušipel classic iz 2021. (87) i pušipel prestige iw iz 2007. (87).

ONO ŠTO JE NAJVAŽNIJE I IZNAD SVEGA

Tu večer 7. lipnja, kad su David i Monika Štampar okupili najbliže prijatelje na Mađerki da proslave sauvignonsko zlato, ali i svih ostalih 14 osvojenih Decanter odličja, sažimam u jednu jedinu fotografiju, onu kod ljuljačke, u ono što je najvažnije i iznad svega, a ostale su dragocjen ukras svem zbivanju kojega su pamtljivim učinili majstori kuhari iz Restorana Le Martin, DJ Ozren Kanceljak i posada tima Štampar.

Tekst: Ivan Goričanec

Foto: Matej Ščavničar i Ivana Brnadić