U ŽUPANIJI RASPRAVLJALI O LOKALNIM VODOVODIMA U HLAPIČINI, KRIŽOVCU, M. SREDIŠĆU I G. MIHALJEVCU

U Velikoj vijećnici Međimurske županije gradonačelnici i načelnici raspravljali su o asistentima u nastavi, šumarstvu i o zdravstvenoj ispravnosti vode za lokalnu potrošnju u županiji, nakon odrađenog monitoringa od 2011. godine do danas, a kojeg je financirala Međimurska županija.

Prema rezultatima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije koje su prezentirali ravnateljica Marina Payerl-Pal i voditelj Djelatnosti zdravstvene ekologije Marko Klemenčić jasno je vidljivo kako uzorci odgovaraju svim propisanim parametrima i to u visokom postotku. Dotakli su se teme lokalnih vodovoda kao što su oni u Hlapičini, Murskom Središću i Križovcu te djelomice u Gornjem Mihaljevcu.

Kako oni najčešće ne odgovaraju sanitarnim, tehničkim i higijenskim te drugim uvjetima koje moraju ispunjavati vodoopskrbni objekti, prema naputku župana odradit će se ispitivanje ispravnosti te vode kao mjera zaštite građana. Naglasio je kako je važno znati koje se vode moraju kontrolirati, kako bi te informacije pravovremeno došle do Zavoda. Kao zaključak, izneseno je kako će se naručiti i inspekcijska analiza voda u kanalima, kako ima saznanja da neke lokalne i susjedne tvrtke ispuštaju razne tvari u kanale te je nužno na to reagirati. Ravnateljica Zavoda iskoristila je priliku da sve pozove na zaključenje Europskog tjedna kretanja tijekom dana vikenda te pohvalila pritom više od 10 tisuća sudionika ove godine, diljem Međimurja.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

5