U okviru projekta „Međimurski info centar potrošača” održan Okrugli stol „Jedinice lokalne samouprave u sustavu zaštite potrošača”

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnici općina Selnica, Mala Subotica i Gornji Mihaljevec – Ervin Vičević, Valentino Škvorc Goran Lovrec te dopredsjednik Udruge Ovršni ustanak Radovan Preložnjak, odazvali su se Okruglom stolu koji su u Društvenom domu Vukanovec organizirali Željko Tomašić ispred Društva za zaštitu potrošača Međimurja „Vukanovčar” te Sanja Keretić, dopredsjednica Udruge za zaštitu prava potrošača „Varaždinski potrošač” Varaždin. Okrugli stol održan je u okviru projekta „Međimurski info centar potrošača”, a tema kojom su se sudionici bavili bila je „Jedinice lokalne samouprave u sustavu zaštite potrošača.”

Tajnik Društva Vukanovčar Željko Tomašić prisutnima je ukratko predstavio politiku zaštite potrošača u Republici Hrvatskoj te istaknuo ulogu jedinica lokalne samouprave u istoj. „Republika Hrvatska se još u pristupnim pregovorima ulaska u EU obvezala da će poboljšati prava potrošača te da će u Hrvatskom saboru ustrojiti nezavisno tijelo za zaštitu potrošača, što do sada nije učinjeno. U Republici Hrvatskoj je za provedbe politike zaštite potrošača zaduženo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. No županije, gradovi i općine nemaju nikakve zakonske obaveze donošenja planova provedbe zaštite potrošača.”, objasnio je.

Valentino Škvorc, načelnik općine Mala Subotica nadovezao se objašnjenjem da u njegovoj općini djeluje Odbor za zaštitu potrošača. Ako u županiji postoji udruga za zaštitu potrošača, sve jedinice lokalne samouprave u savjetodavnom tijelu moraju imati predstavnika te udruge, pojasnio je Tomašić.

A na njegove se riječi nadovezala dopredsjednica Udruge za zaštitu prava potrošača „Varaždinski potrošač” Sanja Keretić istaknuvši kako se to odnosi na potrošače – korisnike javnih usluga. Kako u Međimurskoj županiji djeluju četiri udruge za zaštitu potrošača, razgovaralo se o mogućnostima potpore i suradnje između udruga i jedinica lokalne samouprave, budući da udruge imaju ključnu ulogu u informiranju potrošača o njihovim pravima, no osnovni problem u njihovu radu je što nemaju zaposlenih već se njihov rad temelji na volonterstvu. Složili su se da rješenje vide u povezivanju i okrupnjavanju sredstava te objedinjavanju natječaja.

(UO za poslove župana)