U Murskom Središću svečano otvoreni Dom za starije i nemoćne “Japa” i Dječji vrtić “Pahuljica”

Pred velikim brojem posjetitelja u petak 11. svibnja u Murskom Središću svečano je otvoren poslovni kompleks u čijem sastavu su Dom za starije i nemoćne osobe „Japa“ te Dječji vrtić „Pahuljica“.

Skupu su  se prvo obratili ulagači u ovaj poslovni kompleks Franjo Sobočan i Damir Žilavec.

Franjo Sobočan istaknuo je da se s izgradnjom doma započelo u zadnjem kvartalu 2016. godine, prije nešto više od godinu i sedam mjeseci. Objekt je veličine 2000 kvadratnih metara te je građen i opremljen prema standardima  višeg kvalitetnog razreda. Kod ulaska u projekt kao investitori, veliku težinu za donošenje takve odluke imala je emocionalna komponenta , da se u centru Murskog Središća  izgradi kvalitetan objekt, za društvenu upotrebu koji će ostati i nakon nas.

Na kraju se zahvalio svima koji su na bilo koji način pripomogli u ostvarenju ovog 15 milijuna kuna vrijednog projekta.

Inače sam objekt smješten je u Frankopanskoj ulici u samom centru, pokraj Policijske postaje i Ljekarne Bečirović, te preko puta Zavoda za zapošljavanje i Hrvatske pošte, tako da će korisnici doma imati uslugu svih ovih ustanova u samom njegovom susjedstvu.

Damir Žilavec ulagač u Dječji vrtić „Pahuljica“ u svom obraćanju skupu istaknuo je kako je ovdje na djelu sinergija mladosti i starosti, dvaju naraštaja koji ovdje imaju sve najbolje uvjete za život. Za njega posebnu emocionalnu vrijednost ima to što je cijeli kompleks izgrađen na njegovoj djedovini. Sama lokacija pruža svim korisnicima odlične uvjete za kvalitetan život mladih i starijih.

U sam vrtić uloženo je oko 3,5 milijuna kuna, a u susjedstvu preko puta ulice gradi se još jedan poslovni objekta koji će jednim svojim dijelom također moći poslužiti korisnicima doma i vrtića s obzirom na to da će se u njemu nalaziti i trgovački centar „Kitro“.

 Matej Valkaj vlasnik Doma za starije i nemoćne „Japa“  u Štrigovi kao i ovog novog u M. Središću rekao je kako ovaj novi doma može u svoje prostore primiti 70 korisnika, od toga 35 pokretnih i isto toliko nepokretnih. U domu će uz sam boravak korisnici moći voditi aktivni društveni život, a u njemu će i svoj posao naći između 20 do 25 zaposlenika. Drago mu je što je gospodin Franjo Sobočan prepoznao  dosadašnji kvalitetan rad Doma Japa i ušao u investiciju ovog poslovnog objekta.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak također se obratio skupu te između ostalog napomenuo da je u Grad u posljednje vrijeme uloženo više od 30 milijuna kuna, a nadolaze još nove investicije koje će još više podignuti kvalitetu života u samom gradu, te tako zaustaviti odlazak mladih iz njega. Zahvalio se investitorima na njihovom ulaganju u ove projekte, a Franji Sobočanu za sve ono što čini za grad i njegove žitelje poklonio je umjetničku sliku. Napomenuo je još da će gospodinu Sobočanu i na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada biti uručena i Nagrada za životno djelo za sve dosad učinjeno za Grad Mursko Središće.

I zamjenik međimurskog župana gospodin Josip Grivec također je pohvalio ova ulaganja rekavši da je to još jedan lijepi iskorak u razvoju Grada Mursko Središće.

Prije samog svečanog presijecanja vrpce oba objekta kao i sve prisutne blagoslovio je središćanski župnik Tomislav Antekolović.

Svečanim presijecanjem vrpca Dom su službenim otvorili investitori Franjo Sobočan i Damir Žilavec, gradonačelnik Dražen Srpak, te zamjenik međimurskog župana Josip Grivec uz pripomoć najmlađih.

Nakon toga svi prisutni mogli su u razgledavanje Doma, a prema njihovim prvim reakcijama svi su bili oduševljeni viđenim. Na kraju su se domaćini pobrinuli za prigodni domjenak za sve posjetitelje ovog svečanog događaja.

Svečanost su svojim nastupima u mnogome pripomogli  i najmlađi sa svojim tetama iz  Dječjih vrtića “Pahuljica” i “Maslačak”.

(tekst i foto Zlatko Rihtarec)