U MURSKOM SREDIŠĆU ODRŽAN VELIKI GOSPODARSTVENI SKUP – NAZOČIO I MINISTAR DARKO HORVAT

U petak u organizaciji Grada M. Središće i njegovog gradonačelnika Dražena Srpaka kao domaćina u  Motelu „Ilonka„ održan je Susret poduzetnika,gospodarstvenika,obrtnika i OPG-a.

 

Skupu osim gospodarstvenika sa područja Grada i okolice prisustvovao jei veliki broj uvaženih gostiju. Skupu je nazočio i novi ministar Ministarstva poduzetništva i obrta naš Međimurac Darko Horvat pa je to ujedno bila i prilika da mu svi učesnici upute i čestitke na ovom velikom priznanju , ali i velikoj  obavezi pošto međimurski gospodarstvenici od njega imaju velika očekivanja.

vveliki susret gospodarstvenika 032

Mnogo veoma uvaženih gostiju prisustvovalo je skupu. Tu su bili župan Međimurske županije Matija Posavec ,zamjenik ravnatelja Hrvatske obrtničke komore Zagreb Davor Pleško ,ravnatelj Hrvatske gospodarske komore  Čakovec  Stjepan Križaić , ravnatelj  Hrvatske obrtničke komeore Boris Lukovnjak , zamjenik gradonačelnika Grada Preloga Zdravko Kvakan ,načelnik Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić ,gradonačelnik Bad Radkersburga Heinrich Šmidlechner ,pročelnik Županijskog okruga Štajerske Alexander Majcan  (Austrija) , gradonaćelnik Grada Lenti Lasylo Horvath , predstavnik Grada Lenti Jozef Hera ,načelnica Općine Narda Krizstina Glavanisch ,stručna suradnica za Općinu Narda Juliia Nemeth (Mađarska) ,podžupana Opčine Ljutomer Janko Špindler ,viša savjetnica za gospodarstvo Občine Ljutomer Jerneja Rajner,župan Občine Beltinci Milan Kerman  (Slovenija), direktor Elektre Čakovec Mladen Hren ,direktor Međimurjeplina Nenad Hranilović , direktor Tegre Ivan Kolarić . Domaću lokalnu strukturu predtsvaljali su gradonačelnik Dražen Srpak  , zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrtarić ,predsjednik GV Miljenko Cmrečak te predsjednici MO Grada M. Središće.

 

vveliki susret gospodarstvenika 057

Pozdravnu riječ i uvodni govor o gospodarskom trenutku Grada M.Središće održao gradonačelnik Dražen Srpak.

 

Istaknuo je da Grad nizom mjera podstiče gospodarski razvoj , a kao najznačajnije naveo je slijedeće.

Kontinuirano ulaganje u razvoj infrastrukture u Gospodarskoj zoni Brezje. Gotovi su projekti za uvođenje cestovne infrastrukture, struje, plina , vode te se već na proljeće očekuje izvođenje radova na njihovoj realizaciji .Osiguran je i kredit koji je za sada na čekanju jer se pokušavaju iznaći sredstava i preko EU.

Kreće se u sanaciju odlagališta smeća Hrastinka te će se kroz nju moći  uposliti sva mehanizacija za područja Grada i to na jedan duži period.

Dobivena je i građevinska dozvola za vrtić čija vrijednost  iznosi oko 15 milijuna kuna , a biti će na području Slatina. Provode se projekti za ulicu M.Gupca koja predstavlja zbog svoje specifičnosti jedan veliki projekt , a uskoro se treba i na adaptaciju ulice A.Mihanovića. Istaknuo je i  već odrađene projekte u domaćim firmama Sobočan-interijeri , Neores kao i veliki napredak u svim gradskim gospodarskim subjektima. Promet kroz Grad i dalje je veliki problem (u prosincu 18.500 teških teretnih vozila prošlo kroz samo mjesto) te će se i dalje na tom polju raditi. Stara škola Hlapičina i Majur Štrukovec također spadaju u prioritete koji su prepoznati i na nivou Županije .

Župan Matije Posavec u svojem obraćanju istaknuo je dobru suradnju Grada i Županije te naglasio da je i Županija imala svoj udio financiranja Gospodarske zone , a isto tako pomoć u rješavanju prometnih problema Grada , a tu su još i Stara škola Hlapičina i Majur u Štrukovcu kao buduće turističke destinacije.

vveliki susret gospodarstvenika 028

Mladen Križaić iz HGK Čakovec ponudio je svu moguću pomoć gospodarstvenicima u rješavanju njihovih problema.

Mnogo problema ostavila je prošla Vlada obrtnicima nekim ne baš razumnim potezima za njih istaknuo je Boris Lukovnjak, te zatražio da se riješe ti njihovi problemi.

Skup je pozdravio i zamjenik ravnatelja HOK Zagreb Davor Pleško.

 

Marija Dobranić ispred predstavnika poduzetnika poseban naglasak stavila je na nedostatak stručne kvalificirane radne snage pa su je poduzetnici dužni uvoziti iz inozemstva. Primjera radi istakla je da njeno prijevozničko poduzeće momentalno treba šestero kvalificiranih vozača ,na zavodu ih nema , objavljeno već bezbroj natječaja bez rezultata.

Na kraju se svim okupljenima obratio novi ministar poduzetništva i  obrta Darko Horvat i već u svom prvom obraćanju donio dozu optimizma u bolje dane.

Poduzetništvo ne smije biti nužda već želja, volja i prilika. Poduzetnik ne smije ulaziti u posao kao u avanturu već mora imati siguran put u tom svom razvoju. Novi premijer različit je od dosadašnjih jer nije političar već dolazi iz milja koji je vrlo blizak gospodarstvenicima i poduzetnicima. Već u svojoj prezentaciji naznačio je četiri osnovna zadatka koje je nužno ispuniti i tog se trebamo držati ako želimo napredak i blagostanje.

Što se M. Središća tiče kako češće dolazi u njega zna za njegove dobre strane i probleme te će svakako u rješavamju njih pomoći. Konkretno već za idući tjedan dogovorio je razgovore u ministarstvima za gradonačelnika Srpaka u Zagrebu , pa se tako mogu očekivati i razrješenja i što se tiče prometnom dijelu most i zaobilaznica, te dogovor oko financiranja izgradnje vrtića.

vveliki susret gospodarstvenika 059

Za kraj samog susreta aktivne mjere zapošljavanja prezentirala je predstavnica HZZ-a Marina Kodba. Predstavnik REDEA-e   proveo je kroz primjere dobre prakse  prezentaciju odobrenih projekata i uvjeta natječaja za poduzetnike , gospodarstvenike , obrtnike i  OPG-ove.

Zajednički domjenak za sve učesnike još je više pridonio sklapanju novih prijateljstava i poslovnih kontakata među učesnicima skupa.

(tekst i foto Z. Rihtarec)

vveliki susret gospodarstvenika 004

vveliki susret gospodarstvenika 014

vveliki susret gospodarstvenika 015

vveliki susret gospodarstvenika 033

vveliki susret gospodarstvenika 035

vveliki susret gospodarstvenika 054

vveliki susret gospodarstvenika 060

vveliki susret gospodarstvenika 073

vveliki susret gospodarstvenika 079