Trendovi gospodarstva Međimurske županije pozitivni, problem u nedostatku radne snage, a MEV se prilagođava potrebama tržišta rada

Gospodarski savjet Međimurskog veleučilišta u Čakovcu za cilj ima intenzivnije povezivanje s gospodarskim subjektima, a jedna od glavnih zadaća je praćenje i predlaganje prilagodbi studijskih programa prema potrebama i trendovima tržišta rada i razvija tehnologije.

Gospodarski je savjet u srijedu održao sjednicu na kojoj je predsjednica Dijana Krnjak naglasila da, prema pokazateljima za 2020. godinu, stanje u gospodarstvu i trendovi tržišta rada u Međimurskoj županiji nisu loši.

– Ne znam što možemo očekivati na kraju ove godine, ali je činjenica da rezultati Međimurske županije nisu drastično pali. Dapače, saldo prihoda i rashoda je pozitivan i čak je za 15 posto povećan u odnosu na prošlu godinu. Za razliku od Republike Hrvatske kojoj je manji oko 32 posto. Došlo je i do porast zaposlenosti. Znamo svi da je loša situacija jer na tržištu nema radne snage. I tu želimo sagledati mogućnosti u toj problematici – kazala je Krnjak.

Trendove na tržištu rada predstavio je Nikola Hren, predstojnik Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, istaknuvši da je Međimurska županija u pandemijsko vrijeme pokazala priličnu otpornost. Zaposlenost je rekordna. U listopadu su u Međimurju bile zaposlene 42.534 osobe, što je porast za 2,1 posto u odnosu na prošlu godinu, a u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu to je porast od 2,7 posto.

– Što se tiče stope nezaposlenosti, imamo 1852 nezaposlene osobe. Trenutno smo na 4,2 posto što je najniža stopa ikad evidentirana u Područnom uredu Čakovec. Primjerice u predpandemijskoj 2019. godini stopa je bila 4,8 posto. Po nezaposlenosti smo među tri najbolje županije u Republici Hrvatskoj. Naravno da je na to utjecala i potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenih koronavirusom. Od početka pandemije kroz ovu je mjeru u međimursko gospodarstvo ušlo 257 milijuna kuna za 21 tisuću radnika i 2600 poslodavaca – rekao je Hren.

Međimursko veleučilište u Čakovcu, u skladu s praćenjem potreba na tržištu rada, u planu ima pokretanje studija strojarstva, za što povećani interes pokazuju poslodavci na području Međimurske županije.

[email protected]