TKO U MURSKOM SREDIŠĆU NE ISPLAĆUJE PLAĆE RADNICIMA – DANAS SE OBJAVLJUJE LISTA SRAMA

Ministar rada Mirando Mrsić danas bi trebao objaviti listu tvrtki koje tri mjeseca zaredom ili tri mjeseca unutar pola godine nisu isplatile plaće i uplatile doprinose.

U prva četiri mjeseca ove godine Porezna je uprava evidentirala 55 tisuća radnika za koje poslodavci u ovoj godini nisu uplatili dvije i više plaća, a zaposleni su u više desetaka tisuća tvrtki. Mahom su to tvrtke samo s jednim zaposlenim radnikom, često u blokadi i bez imovine.

Lista bi trebala biti objavljena na stranicama Ministarstva rada i Porezne uprave istodobno, a na njoj bi uz ime tvrtke bio i broj zaposlenih te broj mjeseci za koje nisu primili plaće. – Nisam sklon objavljivanju lista, ali evidentno je da se ovdje radi ili o kršenju zakona ili o fiktivnim tvrtkama.

Tko god nije mogao isplatiti plaću dva mjeseca zaredom, morao je ići ili u predstečajnu nagodbu ili u stečaj i zato ćemo ispitati zašto se nije poštovao zakon. Nije nam samo cilj objaviti listu nego provjeriti imovinu vlasnika i direktora tvrtki te vidjeti je li bilo zloupotrebe prava – komentira ministar financija Boris Lalovac.

Objavu liste podržali su sindikati i poslodavci, a ona će poslužiti i za dodatne kontrole inspektora rada te promjene u kontroli ostvarivanja mirovinskih prava, o čemu će nakon objave liste govoriti i ministar rada Mirando Mrsić. U Ministarstvu rada uočili su da više od deset tisuća tvrtki samo s jednim zaposlenim radnikom godinama ne isplaćuje plaću niti uplaćuje doprinose.

U pravilu su zaposlenici u tim tvrtkama obiteljski povezani s vlasnicima, a održavanje tvrtke na životu s fiktivno zaposlenim članom obitelji najviše šteti mirovinskom sustavu. Prema postojećim propisima, mirovinski staž ostvaruje se ulaskom u radni odnos, a ne uplatama doprinosa pa pravo na mirovinu ostvaruju i osiguranici iz fiktivnih tvrtki iako za njihove mirovine godinama nije uplaćena ni kuna.


Mirovina bez uplate

Stjecanjem uvjeta za starosnu mirovinu takvi radnici mogu za petnaest godina staža u fiktivnim tvrtkama dobiti minimalnu mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje počet će se baviti kontrolom uplata doprinosa u takvim tvrtkama jer je tek odnedavno dobio uvid u uplate doprinosa za pojedine zaposlenike.

U lipnju je u sustavu mirovinskog osiguranja evidentirano 1,433.827 zaposlenih, i to 1,2 milijuna radnika kod pravnih osoba, 117 tisuća zaposlenih kod obrtnika, 63,5 tisuća obrtnika, 23 tisuće poljoprivrednika, 22,4 tisuće osoba koje imaju status samostalne profesionalne djelatnosti te 6700 građana koji sami sebi uplaćuju staž. Dva i više mjeseci plaće nisu isplaćene za 55 tisuća zaposlenih.

 

                                                                                                           (Agencija Vlm)