„TE – PRO“ SREDIŠĆANCA ZLATKA RAJFA DOBIO ZLATNI KLJUČ KAO NAJBOLJI HRVATSKI IZVOZNIK U AUSTRIJU

Udruga Hrvatski izvoznici dodijelila je nagradu Zlatni ključ najboljim izvoznicima, ali i Platinasti ključ najboljim izvoznicima u deset godina postojanja udruge.

Dodijeljene su nagrade zlatni ključ najboljim izvoznicima u prošloj godini u ukupno 19 kategorija. Pobjednici su Elektro-kontakt, Harburg-Freudenberger Belišće, Šerif Export-import, Sardina, Đuro Đaković Termoenergetska postrojenje, Mod Diz obuća, Pliva, JGL, Vetropack straža, Te-Pro, AD Plastik, Boxmark leather, Saponia, Ztres, Same Deutz-fahr žetelice, Šestan-Busch, Telegra.

Končar distributivni i specijalni transformatori uz platinasti ključ dobili su i posebnu plaketu kao najbolji izvoznik. Osim njih još su Platinastim ključem nagrađeni Končar energetski transformatori, Ericsson Nikola Tesla, HS Produkt, Boxmark leather, Dok-ing, Vetropack straža, TDR, Ivančica, HSTec i LPT.

Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago istaknuo je da izvoznici čine 13 posto svih kompanije, 50 posto zaposlenih radi u njihovim poduzećima, a odgovorni su za 50 posto investicija i 64 posto prihoda. Istaknuo je da izvoz nastavlja rast usprkos situaciji u državi. Također podcrtao je 12 pitanja koje najviše muče izvoznike i koje svake godine postavljaju Vladi. Dotaknuo se i vječne teme izvoznika, a to je slabljenje kune.

– Da je kuna u posljednjih pet godina bila pet posto slabija zaradilo bi se preko 33 milijarde kuna i imali bi više od 49 tisuća radnih mjesta. No, to ne paše nekim strujama i zbog toga naši izvoznici teže posluju. Ipak usprkos problemima uspjeli su ostvariti značajne rezultate – rekao je Bago.

Podcrtao je važnost HBOR koji odlično surađuje s izvoznicima i pozdravio je vladin akcijski plan za pomoć izvoznicima. Premijer Zoran Milanović istaknuo je da je izvoz usluga i dobara jedan od ključeva gospodarskog oporavka Hrvatske i da će Vlada pomagati izvoznicima.
– Vi se borite gdje je najteže, gdje nema poznanstva već samo kvaliteta i predani rad. Upravo zbog vaše kvalitete vi ste uspješni i treba vam čestitati ne tome i pružiti vam maksimalnu podršku. Podrška izvozu je od najvećeg interesa za oporavak Hrvatske – rekao je Milanović.
Dodao je da u akcijskom planu pomoći izvozu ima različitih mjera i aktivnosti koji bi trebali olakšati situaciju. Još jedanput istaknuo je važnost gospodarske diplomacije i poslao poruku veleposlanicima da im je glavni zadatak promovirati i raditi za hrvatsko gospodarstvo.

– Krenulo smo izgraditi platformu za podršku izvoznicima. Bit ćemo podrška od samih početaka ideje o izvozu kod malih poduzetnika. Dvije institucije imat će ključnu ulogu u pomoći, a to su HBOR i ministarstvo vanjskih i europskih poslova – dodao je.
Istaknuo je da su izvoznici bolje od očekivanja prešli preko gubitka CEFTA-e, ali da smo s ulaskom u Europsku uniju dobili priliku za ponovni izlazak na neka tržišta.

– Moramo podsjetiti neke zemlje koje još uvijek koriste naše ceste, uređaje i ostale stvari da mi još uvijek imamo tu kvalitetu i da smo spremni na suradnju. Vi ste dokaz da Hrvatska ima kvalitetu za natjecanje na najzahtjevnijim tržištima – rekao je Milanović.
Za kraj je poručio izvoznicima da je zahvaljujući njihovom talentu i radu Hrvatska na putu izlaska iz krize, ali da nema prečaca da se sve dovode preko noći u red. Izvoz je samo jedna od poluga za oporavak, ali iznimno važna zaključio je Milanović.

Dobitnici zlatnog ključa su:

Za rastuća tržišta – izvoznik u Tursku : Elekto-kontakt
Za tržište srednje i južne Amerike  – izvoznik u Brazil: Harburg-Fredenberger Belišće
Za tržište Afrike – izvoznik u Egipat: Šerif export-import
Za tržište Azije i Pacifika – izvoznik u Japan: Sardina
Najbolji izvoznik u Ujedinjenu Kraljevinu Velike Britanije i Sjeverne Irske: Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja
Najbolji izvoznik u Mađarsku: Mod diz obuća
Najbolji izvoznik u SAD: Pliva
Najbolji izvoznik u Rusiju: JGL
Najbolji izvoznik u Srbiju: Vetropack straža
Najbolji izvoznik u Austriju: Te-pro
Najbolji izvoznik u Sloveniju: AD Plastik
Najbolji izvoznik u Njemačku: Boxmark leather
Najbolji izvoznik u Bosnu i Hercegovinu: Saponia
Najbolji izvoznik u Italiju: Ytres
Najinovativniji izvoznik: Same deutz-fahr žetelice
Najbolji mali izvoznik: Šestan-Busch
Najbolji srednji izvoznik: Telegra
Najbolji veliki izvoznik: Pliva

 

                                                     http://liderpress.hr/