“TE – PRO” IZ VRHOVLJANA PRIMJER USPJEŠNOG PODUZEĆA

Ovim člankom i fotografijama započinjemo šetnju gospodarstvom našeg kraja. Za početak smo odabrali firmu Te-pro d.o.o. Vrhovljan, Gospodarska 7. Iako se radi o poduzeću koje nije locirano na području našeg grada, to je firma koja u svojem sastavu ima najveći dio radne snage koja dolazi iz Murskog Središća. Te-pro je firma poznata u našem gradu kao poduzeće sklono pomaganju našim gradskim udrugama, kako sportskim, tako kulturnim, rekreativnim i drugima, te DVD-u.

Na čelu firme Te-pro d.o.o. nalazi se naš središćanac i osoba koja je  od samog početka  uključena u podizanje i stvaranje poduzeća na teritoriju  Republike Hrvatske, gospodin  Zlatko Rajf. Zlatko je dugogodišnji poznati sportaš iz Murskog Središća, a sada uspješni gospodarstvenik koji je mnogo pridonio u zapošljavanju mladih ljudi iz našeg kraja.

Poduzeće je osnovano 2005.godine sa samo 12 radnika, da bi danas, osam godina kasnije, došlo do brojke od 180 djelatnika.

Firma Te.pro d.o.o. potiče iz majčinskog društva FEROTECHNIK GmbH iz  Graza ,a odatle dolazi i 100 % austrijskog kapitala. U sastav firme ulaze još VIELTORF te FERRO MOD.

 

Jedino poduzeće iz sustava tog konzorcija koje se nalazi na području Republike Hrvatske je Te-pro d.o.o.

. Osnovna djelatnost firme je proizvodnja alata i dijelova od željeza i čelika, sve putem najsuvremenijih CNC strojeva koji se trenutačno mogu naći na svjetskom tržištu. Tu svakako treba još pridodati i strojno obrađivanje proizvoda iz aluminija.

Istaknimo da poduzeće stalno proširuje svoj djelokrug rada, pa sada tako uvode i novi program alata za proizvodnju tlakovaca. U sam proizvod ugrađeno je kompletno domaće znanje, znanje stručnjaka iz firme. Postoji jako veliki interes za te alate pa je upitno da li će firma sa svojim kapacitetima moći zadovoljiti svu  tu potražnju. Jedan kontigent je već spreman za otpremu i odlazi put  Rusije, dok se daljnji izvoz očekuje u Njemačku, Ukrajinu i  još neke zemlje. U pripremi je i postavljanje velikog stroja za pjeskarenje proizvoda za koji vlada velika potreba u poduzeću, jer se dosada koristilo uslugama kooperanata što je oduzimalo dosta vremena i veliki dio novčanih sredstava.

Samo još da spomenemo da se poduzeće Te-pro prostire na 8.500 kvadratnih metara smješteno u 5 hala, a u bližoj budućnosti planira se izgradnja još jedne.

Kroz sve pogone firme proveo nas je gospodin Rajf, te ćete se preko fotografija na kojima smo zabilježili radne procese u firmi, sami moći uvjeriti o koliko je velikom i efikasnom procesu proizvodnje riječ.

U procesu rada treba spomenuti i proizvodnju cilindara raznih veličina za različite namjene koji su cjelokupni proizvod firme, od same izrade, montaže, pa do ispitivanja u sigurnosnim komorama.

 Ovim malim člankom i fotografijama htjeli smo vas  podsjetiti da i u tako crnoj gospodarstvenoj situaciji koja sada prevladava, ima poduzeća koja se izdvajaju iz tih naših današnjih stereotipa. Dakle firmi, koje relativno solidne plaće daju na vrijeme, gdje radnik ako želi raditi može i lijepo zaraditi i ne mora se bojati za svoje radno mjesto.

 

                                                                                                          Zlatko Rihtarec