SUSRET GOSPODARSTVENIKA – SMANJUJE SE NAZAPOSLENOST U MURSKOM SREDIŠĆU

U restoranu Pansiona “Ilonka” u petak održan je veliki skup gospodarstvenika i poduzetnika Murskog  Središća sa svim relevantnim osobama  Županije i  Grada te predstavnicima susjeda iz Općine Lendava /Slovenija/ i prijateljske općine Lenti /Mađarska/.

unnamed (2)

Skup je otvorio domaćin gradonačelnik D. Srpak istaknuvši na početku da je ovo u stvari susret zahvale prema domaćim gospodarstvenicima i poduzetnicima zbog doprinosa koji su dali u razvoju Grada u proteklom razdoblju.

Ujedno se nada da će taj susret koristiti i upoznavanjem domaćih gospodarstvenika sa gostima iz Slovenije i Mađarske te će se iz toga  razviti nešto korisno za obje strane. Ono na što je odmah stavio naznaku je to da je u  2014 godini bila nezaposlena 451 osoba , što je smanjenje nezaposlenosti u odnosu na 2013 kada ih je bilo  513. Za povećanje zaposlenosti zasluge pripadaju gospodarstvenicima te se je tako u 2014 zaposlilo 364 osobe što je više za 131 osobu u odnosu na 2013 godinu.

unnamed (12)

Istaknuo je i veliki doprinos svih firmi na čelu sa Sobočan – interijerima, Neoresom , TEAM -om najvećim firmamam u mjestu. Gospodarska zona je nešto što bi dodatno trebalo ubrzati razvoj gospodarstva i dosad je od 13 parcela prodano 9. Pri kraju je projektiranje plinske mreže , vode i cesta tako da će i na tom djelu zone moći početi izgradnja. Osvrnuo se još i na olakšice koje  grad daje i pruža za napredak gospodarstva u Središću.

unnamed (3)

Župan Matija Posavec osvrnuo se također na međimursko  gospodarstvo ustvrdivši da je ono na putu opravka istaknuvši da se građevinarstvo malo diglo ,tekstilna industrija ima sve više posla u Međimurju  ima sve više investicija što domaćih,  a što iz inozemstva. Postoje još uvijek realni problemi oko toga ali se osjeća napredak , a tome u korist ide i činjenica da  u Međimurju već jedanaest  mjeseci kontinuirano se osjeća pad nezaposlenosti. Istaknuo je dobru suradnju sa Gradom pa je vrlo zadovoljan što se osjeća lijep napredak što se tiče gospodarske zone.

unnamed (11)

Skupu se  obratio i Franjo Sobočan  direktor i vlasnik vjerojatno momentalno najjače firme na području grada Sobočan – interijeri iz M. Središća. Firma zapošljava 97 radnika , a sada na početku ove godine zaposleno je još 7 osoba,a u planu ih je još dvadesetak. Prije tri godine razradili su strategiju razvoja za ulazak u EU te tako sa spremnim programima dočekali 2014 godinu  te se kandidirali u strukturni fond EU i od velikog broja  programa bili jedni od 28 čiji je program zadovoljio sve uvjete te su uspjeli dobiti  5.380.000,00 kuna iz tih fondova.

unnamed (10)

Veliku pomoć u tome pružila im je agencija REDEA . Započinje se izgradnjom nove hale 2.200 kvadratnih metara plus još 1000 kvadratnih metara natkrivenih prostora.Uz već poznatu proizvodnju opreme za poslovne prostore plan se temelji na obnovljivim izvorima pa će tako kompletna firma prijeći na LED rasvjetu , otvara se inovacijsko -tehnološki centar .Moderan sa multimedijalnom dvoranom .Za učenike napravljeno je pismo namjere sa školama tako da bi za 1-2 godine počeo se rješavati problem stručne mlade  radne snage koja nam sve više bježi u inozemstvo.

unnamed (15)

Skupu su se još obratili Stefan Kresta vlasnik NEORESA ,Stanislav Gjerkeš, zamjenik župana i poduzetnici općine Lendava , Jozef Hera predstavnik Lentija .

Mladen Križaić predsjednik HGK Čakovec iznio je zanimljive statističke podatke za grad M.Središće. U Gradu djeluje 107 aktivnih poduzeća koja zapošljavaju 959 radnika ili 4,43 %  u ukupnom poslovanju međimurskog gospodarstva što grad drži na 4 mjestu Međimurske županije.

 

Kratko se skupu obratila i saborska zastupnica Sunčana Glavak i predsjednik Obrtničke komore Međimurja Slavko Faltak.

 

U ime agencije REDEA skupu se obratila direktorica Sandra Polanec Marinović , a u ime Zavoda za zapošljavanje Ivančica Božić. One su gospodarstvenicima podjelile vrlo korisne informacije iz njihovog domena.

 

Gosti skupa bili su načelnici susjednih Općina Vratišinec i Podturen gospoda Mlinarić i Lepen te zamjenik gradonačelnika Grada Preloga gospodin Kvakan.

Iako su se i prijašnjih godina održavali slični skupovi čini nam se da je ovaj bio  najkvalitetniji i sigurno da je zajedničko okupljanje gospodarstvenika palo na plodno tlo, jer koliko  smo uspjeli saznati uspostavljeni su već i prvi kontakti između naših gospodarstvenika i njihovih kolega iz Slovenije i Mađarske.

(tekst i foto Z. Rihtarec)

unnamed (5)

unnamed (6)

unnamed (8)

unnamed (7)

unnamed (9)

unnamed (1)

unnamed (14)

unnamed