Sunčana Glavak: Više od 15 milijardi kuna vrijedni projekti dat će snažan zamah gospodarskom razvoju sjevera Hrvatske

U Varaždinu je danas potpisan Razvojni sporazum za sjever Hrvatske. Potpisivanju je nazočila i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, koja se aktivno uključila te dala svoj dopinos organiziravši u Čakovcu krajem prošle godine sastanak o pokretanju projekta Sjever. Tijekom EU kampanje eurozastupnica Glavak ukazivala je na nužnost realizacije projekta Sjever te najvažnije prioritete sjevera Hrvatske.

“Potpisivanjem Razvojnog sporazuma, sjeveru Hrvatske stavlja se na raspolaganje 15,2 milijarde kuna koje će se usmjeriti u 36 projekata od regionalne važnosti. Njihova kvalitetnija realizacija dat će snažan zamah gospodarstvu i novim radnim mjestima u Međimurskoj, Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, što sam uvijek podržavala i za vrijeme svojih zastupničkih mandata u Hrvatskom saboru. Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem ponovno je pokazala svoju posvećenost ravnomjernom regionalnom razvoju i brizi za svaki dio Lijepe Naše”, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Ciljevi Razvojnog sporazuma odnose se na jačanje konkurentnosti i uravnoteženiji regionalni razvoj, pružanje odgovora na ključne društvene izazove, smanjenje siromaštva i povećanje standarda županija.

Među prioritetima su prometna infrastruktura i mobilnost za što su predviđena najveća ulaganja – 9,5 milijardi kuna, zatim obrazovanje i regionalna infrastruktura u iznosu 2,9 milijardi kuna. Za područje zdravlja i kvalitete života namijenjeno je preko 1,3 milijarde kuna, za projekte koji obuhvaćaju ekologiju i održivi okoliš osigurano je više od 916 milijuna kuna, za digitalno društvo, kulturnu baštinu i kreativno društvo 468 milijuna kuna, a za projekte iz područja sigurnosti 3,7 milijuna kuna.

Planirani iznosi za sufinanciranje predloženih projekata ukupno su vrijedni 5,9 milijardi kuna. Uz to, okvirna vrijednost zajedničkih infrastrukturnih projekata iznosi gotovo 9,2 milijardi kuna, a planirani su i iznosi za sufinanciranje pripreme projektno-tehničke dokumentacije po županijama ukupne vrijednosti 65,5 milijuna kuna. (rt)