Stručnjak otkrio kolika je dobit trgovaca u Hrvatskoj: “To je otprilike koliko su oni dečki ukrali u Ini”

Stručnjak za maloprodaju Slobodan Školnik gostovao je u N1 studiju gdje je komentirao zamrzavanje cijena u trgovinama.

Školnik kaže kako je situacija takva da su takve mjere praktički neprovedive u modernoj trgovini. “Imate desetke vrsta i varijanti raznih proizvoda, uzmite samo toaletni papir, imate 20-ak raznih vrsta. Vjerojatno je i prije ograničenja bilo jeftinijih nego sada. Nema pravnog okvira za ovakve mjere i sve je na dobrovoljnoj bazi. Trgovački lanci će se snalaziti”, rekao je.

U obranu trgovaca kaže da od 2019. do prošle godine marže nisu rasle nego su djelomično i padale, a ni profitabilnost nije rasla. “Ona je niska, iznosi 2 posto od ukupnog prihoda i oni nemaju prostora smanjit marže”, dodao je.

Kada je inflacija u pitanju kaže da oni promatraju sve trgovine, a ne pojedinačan proizvod jer tu može bit svašta. “Kada se sve pogleda onda su to podaci da nema rasta marži niti profitabilnosti. Nema profitiranja do strane trgovaca. Tko profitira? Nitko!”, tvrdi.

“Od ukupne svote koji dobiju trgovci dobavljači dobiju 85 posto, zaposlenici 5 posto, država 8,1 posto, a vlasnici 0,5 posto. To sve govori kako funkcionira trgovina”, rekao je.

“Ukupna dobit trgovaca je prošle godina bila 125 milijuna eura. To je otprilike koliko su oni dečki ukrali u Ini. To ne zanemariva cifra i dijeli se na desetak lanaca. Kod nas je stalno hajka na profit, a bez toga nema napretka ni opstanka. Trgovci moraju stalno ulagati, evo primjer automatskih blagajni koje koštaju”, navodi Školnik.

Kaže da postoji i razlika u sezoni po pitanju cijena jer normalno je da se tržište mijenja kada ovdje doe dodatni milijuni ljudi.

(izvor: https://n1info.hr/, foto: N1)