Šokantni nalaz inspekcije: Od uvođenja eura neke cijene porasle za čak – 80 posto!?!

Inspekcije Državnog inspektorata, tržišna, turistička i inspekcija rada obavljaju pojačane inspekcijske nadzore kojima je cilj utvrditi je li došlo do porasta cijena roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute, proces konverzije kune u euro ne smije rezultirati povećanjem cijena.

Tržišna, turistička i inspekcija rada nadzore obavljaju po službenoj dužnosti kao planirane nadzore te povodom prijava građana, kojih je od prvoga dana ove godine u Državni inspektorat pristiglo više od stotinu, kažu.

Od 2. do 4. siječnja 2023. godine na području cijele Hrvatske obavljena su 534 inspekcijska nadzora.

197 nadzora obavljeno je u djelatnosti trgovine na malo, uključujući pekare, frizere i kozmetičare, kao i usluge parkinga.

Prema prvim podacima, utvrđeno je povećanje cijena u razdoblju koje je neposredno prethodilo uvođenju eura u šest inspekcijskih nadzora trgovina te u 21 nadzoru trgovine na malo pekarskim proizvodima.

“U trgovini je zabilježen porast cijena pojedinih proizvoda od 3 do 19 % (povećanje cijene čokolade, pekarskih proizvoda, piva, maslaca, kiselog vrhnja, toaletni papir, kave i dr.). Kako je utvrđivanje činjenica o razlozima povećanja cijena u postupku, po okončanju inspekcijskih nadzora, ako se utvrdi neopravdano povećanje cijena, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača poduzet će se propisane mjere”, priopćeno je.

U uslužnim djelatnostima, pretežito frizerskim uslugama te uslugama njege i uljepšavanja tijela, kao i uslugama parkinga obavljeno je ukupno 94 inspekcijska nadzora, u kojima je u 17 nadzora utvrđeno povećanje cijena. U predmetnim slučajevima radi se promjeni cijena tih usluga neposredno prije 1. siječnja 2023. Prema preliminarnim podacima, porast cijena kontroliranih usluga kreće se od 10 do čak 80 %.

Turistički inspektori Državnog inspektorata u istom razdoblju obavili su 151 inspekcijski nadzor. Od ukupnog broja obavljenih nadzora, turistički inspektori su u 52 inspekcijska nadzora utvrdili povećanje cijena ugostiteljskih usluga.

“Komparativnom analizom cijena pojedinih usluga po starom cjeniku te po važećem, novom cjeniku, utvrđeno je povećanje cijena od 1 do 10 %”.

Inspekcija rada Državnog inspektorata od početka ove godine obavila je 186 inspekcijska nadzora u kojima je nadzirana obveza dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije. U jednom slučaju utvrđeno je kršenje članka 52. stavka 1. Zakona, a poslodavac je otklonio nepravilnost u tijeku nadzora.

Inspekcije Državnog inspektorata i dalje će, svaka inspekcija u dijelu svoje nadležnosti, nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati inspekcijske nadzore, a sve u cilju zaštite potrošača te zaštite prava radnika.

(izvor i foto: https://dnevnik.hr/,)