Sjajna vijest – Gradu Mursko Središće odobren je projekt ENERGY TOUR

Grad Mursko Središće uskoro će drastično pojačati svoju turističku ponudu. U sklopu programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska (Hungary – Croatia Cross border Co – operation Programme) odobren je projekt ENERGY TOUR. Mursko Središće je partner s hrvatske strane, dok su s mađarske strane to Lovászi kao vodeći partner te Lenti i Gosztola. Projekt je uspješno prijavljen zahvaljujući kvalitetnim vezama koje Grad Mursko Središće godinama stvara s partnerima iz susjedne Mađarske.

U sklopu projekta Grad Mursko Središće predstavit će svoju industrijsku baštinu. Bogatom multimedijalnom opremom i suvremenim audio i video efektima obogatit će se sadržaj Spomen doma rudarstva, prezentirat će se povijest rudarstva, lokacije rudnika i život rudara. U pekleničkom Spomen parku naftaštva uredit će se staze, parking i hortikultura, instalirati nove „trojke“, klupice i informativni panoi.

Rudarstvo i naftaštvo na području Murskog Središća bit će znanstveno obrađeno, što će rezultirati i opsežnom monografijom. Ukupna vrijednost projekta je 762.094,00 eura, dok je udio koji otpada na Mursko Središće 294.150,00 eura. Od ukupne vrijednosti 85% je financirano europskim sredstvima, dok 15% partneri financiraju sami. Početak provođenja projekta očekuje se krajem ove godine. Mursko Središće svoj razvoj u najvećoj mjeri duguje upravo crpljenju nafte i eksploataciji mrkog ugljena. Popularizacija industrijske baštine politika je Grada već niz godina, a ovaj projekt je prilika da se naša baština na atraktivan način prezentira svim posjetiteljima i turistima. Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak zahvaljuje se svim djelatnicima i konzultantima koji su sudjelovali u izradi projektne dokumentacije i prijavi projekta.

Osim tog, nedavno je Gradu Murskom Središću odobren još jedan projekt u sklopu prekogranične suradnje s Mađarskom, „Cross Cultural Tool – Kit“. Vrijednost projekta koji se odnosi na Grad Mursko Središće je 93.230,00 eura. Kroz projekt će se financirati gradske manifestacije i suradnja gradova Lenti i Mursko Središće, a početak provođenja očekuje se u listopadu 2020. godine. U sklopu provođenja oba projekta financirat će se plaće troje djelatnika.

(GMS)