Šest šampiona i devet velikih zlata u Štrigovi

Minulih su godina Štrigova, URBANOVO i Međimurje na vinskoj sceni Hrvatske i susjednih zemalja izborili vrijeme u kalendaru i mjesto na karti koji se u svibnju neodložno posjećuju. Koliko to vrijedi za vinski festival URBANOVO, toliko vrijedi i za sve važnije i respektabilnije Međunarodno ocjenjivanje vina koje mu prethodi. Covid je planetarno zlo koje se uplelo u sve levele ljudskog djelovanja. Svijet nije stao, ali su milijuni planova propali ili zastali. U kratkim pauzama između valova pandemije život se razmaše i događaji idu, bar oni koje mjere i okolnosti dopuštaju. Štrigova i Hortus Croatiae uspjeli su realizirati Međunarodno ocjenjivanje vina 2021. Kapa dolje!!!

Nastajanje ovog teksta potaknula je rečenica predsjednice sudačkg panela dr. sc. Ivane Alpeza: „U dva dana dvanaest je enologa vrlo angažirano provelo vrijeme s uzorcima tipičnog međimurskog duha i tijela, ali i šire”. Dvanaest renomiranih vinskih sudaca/ocjenjivača kušalo je 165 uzoraka iz Međimurja, susjednih županija i Slovenije. Znamo da na Olimpijadu idu samo ekstra klase iz pojedinih država tako i vinarije na ocjenjivanja šalju samo naizvrsnije reprezentativce iz svojih podruma. U masi od 165 vina suci su prepoznali 6 šampiona u 6 kategorija:

1.) ŠAMPION U KATEGORIJI VINA REDOVITE BERBE – PUŠIPEL:
Pušipel classic, 2020., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK, Sv. Urban 273, 91 bod

2. ŠAMPION U KATEGORIJI VINA PREDIKATNE BERBE – PUŠIPEL:
Pušipel prestige, kasna berba, 2019., VINA DK DVANAJŠČAK – KOZOL, Dragoslavec 81, 86 bodova

3. ŠAMPION U KATEGORIJI PREDIKATNIH VINA:
Graševina, ledena berba, 2007., VINA KRAMPAČ, Kopriva 1, 9246 Razkrižje, Slovenija, 93 bodova
Najbolje ocijenjeno vino izložbe

4. ŠAMPION U KATEGORIJI CRNIH VINA REDOVITE BERBE:
Mješavina crnih sorata, 2015., VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO BRANIMIR JAKOPIĆ, Železna Gora 92, 92 boda

5. ŠAMPION U KATEGORIJI BIJELIH VINA REDOVITE BERBE:
Rajnski rizling, 2020., deMar vina, Luka Ludbreška 7, 42233 Sveti Đurđ, 92 boda

6. ŠAMPION U KATEGORIJI PJENUŠAVIH VINA:
Pjenušac „Polaris“ sorte Pušipel, 2017. VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO CMREČNJAK, Sv. Urban 273, 92 boda

Ocjenjivanje se može analizirati na mnogo načina, a gotovo svaka godina iznenadi ponekim neobičnostima. Godina 2021. pamtiti će se, sasvim sigurno, po nekoliko detalja. Apsolutni šampion s 12 medalja je vinarija Cmrečnjak, 3 velika zlata, 7 zlata i 2 srebra. Sveukupno je na izložbi osvojeno 9 velikih zlata. Jedno veliko zlato osvojila je vinarija Jakopić za svoje veliko crveno vino berbe 2015., dva velika zlata otišla su u vinariju Kojter, a najveće u vinariju Krampač iz Slovenije.

Mimo konstatacije predsjednice sudačkog panela kako su suci „angažirano proveli vrijeme s uzorcima tipičnog međimurskog duha i tijela”, dva velika zlata otišla su preko Drave u vinariju deMar vina, za Rajnski rizling i Muškat žuti. Za ta dva vina od nasumce 1000 anketiranih Međimuraca njih 1500 bi sigurno reklo kako ih zlatnima mogu stvoriti jedino i samo međimurski vinari. Srčane čestitke svima!

Tekst: Ivan Goričanec
Foto: Denis Perčić i arhiva