Šest međimurskih vinara u zagrebačkom diWine Baru

Ciklus regionalnih vinskih kušaonica Irene Lučić u zagrebačkom diWine Baru u sezoni 2023′ otvorili su vinari iz Međimurja. U subotu, 28. siječnja u baru je gostovalo šest međimurskih vinara koji su, doista brojnoj publici, predstavili najjače adute svojih podruma. Osobitu pažnju izazvali su autohtoni pušipeli, sjajni pjenušci, sauvignoni i muškati koje se s užitkom pijuckalo uz gitarsku jazz pratnju virtuoza Darka Gulića Gule.

Ekomuzej Međimurje malo

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Rudi Grula, predstavnicima medija predstavio je projekt ekomuzeja Međimurje malo, muzeja u kojemu posjetitelji mogu doživjeti svjetske trendove suvremene muzeologije. “Muzeji ‘zatvoreni’ u zgradama služili su struci, no donosili su vrlo malo koristi lokalnoj zajednici. Suvremena muzeologija nastoji povijest prenijeti u svakodnevni život lokalnog stanovništva. Na takav način štiti se i efektno promovira kulturna i prirodna baština, podiže svijest lokalne zajednice o njenom značaju te se razvija održivi turizam”, istaknuo je Grula. Kroz atraktivne multimedijalne i holističke interpretacije na izvornim lokalitetima mogu se doživjeti autentične priče o burnoj povijesti Međimurja, bogatstvu etnografske nematerijalne kulture, tajnama arheološkog blaga, očuvanim prirodnim krajolicima, starim zanatima, sakralnoj baštini, legendama i narodnoj predaji, industrijskoj baštini, životu i djelu dr. Rudolfa Steinera. Neizostavni dio kulturne baštine čini i enogastronomija koja kroz dugu tradiciju vinarstva i spravljanja autohtonih jela igra itekako važnu ulogu u suvremenom turizmu. Grula je naglasio kako je Međimurje ozbiljan kandidat za dobivanje standarda “Green Destination”, svojevrsnog Oskara u kontekstu održivog, zelenog turizma, ali i činjenicu kako se određeni broj međimurskih vinara okreće prema ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji.

Medalje, originalna boca i čaša

Kvalitativne dosege međimurskih vina današnjice potvrđuju stotine najviših priznanja s najuglednijih svjetskih izložbi i festivala. Privilegiran zavičajni status pripada pušipelu i rezultatima koje vinari s njim postižu. Nakon originalne vinske boce koja je tržištu predstavljena 2018., pušipel je krajem 2022. godine dobio i svoju čašu, nastalu po uzoru čaše za mađarski furmint u izvedbi svjetskog proizvođača čaša Riedel. U diWine Baru čašu su predstavili vinar Robert Horvat i Ivan Goričanec, kreativni direktor agencije Reci Da. Međimurski vinari s dizajnerima i marketingašima iz Reci Da, autorima originalne boce za pušipel, surađuju punih dvadesetak godina na kreiranju identiteta festivala URBANOVO i Međimurske vinske ceste. Nastavak večeri pripao je glazbi i degustaciji vina koja su vinari pripremili za susret s kušačima u diWine Baru.

Gostujuće vinarije

1) Vinariju Kerman vode žene, stoga se i u njihovim vinima osjeti taj posebni “ženski dodir”. Dizajn njihovih etiketa inspiriran je međimurskom baštinom i prirodom mjesta Sv. Urban. Među brojnim vinskim naslovima ističe se suhi pjenušac od žutog muškata koji nosi naziv Puca (na međimurskom djevojka). U vinariji se rukovode filozofijom da je vino sastavni dio društvene kulture te da ima moć i najobičniji dan učiniti posebnim.

2) Vina Horvat vodi mladi obiteljski vinski lav Robert Horvat. Horvati su u posljednjih nekoliko godina napravili izrazito zapažen iskorak u kvaliteti vina, o čemu svjedoče brojne osvojene nagrade. Iako su ogromnu pažnju posvetili kvaliteti pušipela, pozornost nazočnih degustatora privukla je etiketa “279 Graševina barique” iz kasne berbe 2018. Brojka 279 upućuje na broj dana proteklih od rezidbe do berbe te na vrijeme dozrijevanja u barriqueu koje je trajalo – 279 dana. Zanimljivo je da se vinogradi obitelji Horvat nalaze na 279 metara nadmorske visine, a podrum u kojem vas dočekuju nalazi na adresi Sveti Urban broj – 279! Čini se kako sretni brojevi ne znače uvijek dobitak na lutriji, već mogu donijeti i uspjeh u svijetu vina.

3) Vinarija Cmrečnjak prva je međimurska vinarija koja je dobila oznaku geografskog podrijetla – još davne 1992. godine kada su plasirali prvu vinsku bocu pod vlastitom etiketom. Od tada pa sve do danas njihova “lenta vremena” bilježi zavidne uspjehe, poput prve proizvedene ledene berbe i osvajanje prvih medalja za Međimurje na Decanteru 2016. godine. Vinarija Cmrečnjak raspolaže suvremenom tehnologijom za obradu grožđa i vina, zahvaljujući kojoj na tržište plasira 17 vrhunskih etiketa. Rajko Cmrečnjak, osnivač vinarije, svoj je vinski imperij prenio na svog nasljednika, sina Marka. Marko spretno i umješno korača očevim stopama stvarajući vina koja se nalaze na svjetskim vinskim kartama, osobito premium klasu s Mađerkinog brega.

4) Vinarija Jakopić obiteljska je vinarija smještena na Železnoj Gori. Djeluju pod sloganom umjetnost stvaranja vina. Pečat osobnosti prvom vinu još davne 1908. godine dao je pradjed Filip, a danas ih s puno ljubavi i strasti stvaraju čak tri obiteljska naraštaja. Vinogradi su smješteni na nekoliko odvojenih lokacija, od kojih svaka sortama posađenima na njima pruža idealne uvjete. Najveću pažnju kušača privukao je pjenušac Terbotz, koji nosi naziv istoimenog i vrlo popularnog obiteljskog restorana, napravljen 100% od pušipela, klasičnom metodom uz dvogodišnje odležavanje na kvascima.

5) Vinarija Lovrec međimurski je pionir ekološke proizvodnje s tendencijom ka biodinamici. O tome svjedoči vrlo strogi certifikat Austria Biogarantie, koji krasi njihove etikete. U vinariji se od trsa do čaše njeguje organski pristup i “zeleni” lifestyle, a ukoliko se odlučite posjetiti njihovo imanje smješteno u Svetom Urbanu, osim pogleda na prekrasne vinograde u prilici ste obići i povijesni podrum kao i etnografsku zbirku uvrštenu u popis kulturnih dobara RH. Vinariju naslijeđenu od oca, prof. Franje Lovreca, prije petnaest godina preuzeli su sin Krešo i kći Jasna koji se poput istinskih artisana vinarstva posvećuju njegovanju naslijeđenog srednjoeuropskog sortimenta preporučenog već 1847.god. od njemačkih i austrijskih vinogradarskih stručnjaka.

6) Vinska kuća Dvanajščak-Kozol poručuje kako je “stvaranje vina njihov život”. Čini se da je to zaista više od slogana, jer njihova vina, koja stoje uz bok najbolje ocijenjenim svjetskim etiketama, uistinu pričaju priču o ljubavi, predanosti i strasti. Ukoliko posjetite njihovu vinsku kuću, osim vina dočekat će vas i tradicionalna jela spravljena na pomalo drugačiji način, što cijeloj eno-gastro priči daje poseban touch i stvara jedinstveno iskustvo.

Osim navedenih i brojnih drugih uspješnih individualnih međimurskih vinskih priča, važno je istaknuti kako je Međimurje u cjelini postalo jedna od najvažnijih vinskih destinacija Hrvatske, pa čak i ovog dijela Europe. Još jedan dokaz kako je udruživanje vinara uz podršku županijske turističke zajednice provjereni recept za uspjeh.

Tekst: Sandra Bambrilla

Foto: Sandra Bambrilla i Irena Lučić