Šef HROTE otkrio tko je kupio jeftini plin – među njima i Međimurje-plin

Donosimo dio teksta iz Slobodne Dalmacije u kojem direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović navodi tko je kupovao jeftiniji plin.

“Jedna od uloga HROTE-a je obračun naknade za uravnoteženje na temelju podataka od Plinacra. Na te podatke primjenjuju se pravila kojima se određuje naknada za odstupanje, ona nije tržišna cijena nego je određena metodologijom, pravilima. Određuje se na temelju prosjeka trgovanja između VBS-a i Plinarca, dodaje se deset postotna vrijednost i smisao je penaliziranje. Cijena je destiumulativna za sudionike da remete prostor i stvaraju nered. U ovim izvanrednim okolnostima postala je stimulativan mehanizam i alat za igrače, potpuno legalno, tako da je ta naknada minormna na cijenu po kojoj se plin mogao kupiti. Riječ je o količini od, za lipanj, 330 megavat sati. Od toga su na dva načina istrugavane količine. 56 tisuća od Plinacra a 275 tisuća je prepušteno VBS-ovima da međusobno obavljaju transakcije, pto je uobičajeno, i da onda sukladno poslovnoj filozofiji nominiraju određene količine za određeno razdoblje, ne mogu ulaziti je li svjesno ili ne”, rekao je direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović.

“Što se tiče strukture i sudjelovanja voditelja bilančnih grupa, u lipnju je prosječna cijena naknada koja je išla HEP-u bila 14,4 eura. Ukupno je sudjelovalo 11 voditelja bilančnih skupina. To nije tajni podatak. Društva koja su sudjelovala su PPD, EON, Međimurjeplin, MET, ENA, Geoplin Zagreb, Gradska plinara Zagreb, INA, HEP Trgovina, Geoplin i MAN. Oni su sudjelovali u preuzimanju viškova”, rekao je Abramović.

“PPD je kupio 63 posto”, dodao je.

(izvor: https://slobodnadalmacija.hr/, foto: ilustracija)