REDEA ORGANIZIRA EDUKACIJU ZA OBITELJSKA PODUZEĆA

INTERNACIONALIZACIJA POSLOVANJA – TEST ZRELOSTI ZA MLAĐE GENERACIJE U OBITELJSKIM PODUZEĆIMA

Radionica je namijenjena obiteljskim poduzećima, koja čine većinu malih i srednjih poduzeća u Međimurskoj županiji. Kako mlađu generaciju uključiti u posao, može li ona uvesti pozitivne promjene u organizaciju poslovanja te kako podijeliti odgovornosti samo su neke od tema radionice na kojoj će svoja iskustva podijeliti dvije predstavnice mlađih generacija u obiteljskim poduzećima.

INTERNACIONALIZACIJA POSLOVANJA – TEST ZRELOSTI ZA MLAĐE GENERACIJE U OBITELJSKIM PODUZEĆIMA

Vrijeme održavanja:
četvrtak 14. svibnja 2015. godine od 9 do 15 sati
Mjesto održavanja:
Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o. (Bana J. Jelačića 22B, Čakovec), 
informatička učionica, 1. Kat

Obiteljska poduzeća su specifična – imaju svoje prednosti, ali i nedostatke. Jedan od izazova s kojim se obiteljska poduzeća posebno susreću je pitanje nasljeđivanja i  održivosti obiteljskih poduzeća. Statistike u EU ukazuju na sve slabiji trend prenošenja obiteljskih poduzeća na članove obitelji (15-35% slučajeva), sve slabiju stopu preživljavanja obiteljskih poduzeća nakon što upravljanje preuzme druga generacija (30%), te da svega 3% obiteljskih poduzeća ima dulji životni vijek.

 
U trenutku kad se u obiteljskom poduzeću nađu dvije generacije – „mlađa“ i „starija“, traže se odgovori na različita pitanja:  Koje su uloge i izazovi nove generacije u obiteljskim poduzećima? Koju dodanu vrijednost u poslovanju mogu donijeti „mlade snage“?

 
Poligon za testiranje i dokazivanje zrelosti novih generacija u obiteljskim poduzećima često predstavljaju projekti koji označavaju novu fazu u rastu i razvoju poduzeća. Kao gošće na radionici sudjelovat će Sandra Trbović Senčar i Petra Mesarić koje će opisati svoju ulogu u internacionalizaciji poslovanja obiteljskih tvrtki u kojima djeluju kao predstavnice mlađih generacija.

 
Sandra Trbović Senčar dolazi iz obiteljskog poduzeća SENKO iz Štefanca, koje uskoro bilježi 30 godina iskustva i razvoja u proizvodnji proizvoda za grijanje – štednjaka, kamina  i peći na drvnu biomasu. Senko proizvodi zadovoljavaju najstrože europske standarde, nose CE oznaku i Izjavu o svojstvima što omogućuje izvoz na zahtjeva EU tržišta.

 
Petra Mesarić dolazi iz obiteljskog poduzeća IM-COMP iz Čakovca, vodeće tvrtke u obradi i oblikovanju stakla u jugoistočnoj Europi s ciljem širenja poslovanja izvan granica Hrvatske  uz konstantno praćenje i ulaganje u suvremene sofisticirane tehnologije. IM-COMP trenutno izvozi u: Sloveniju, BiH, Mađarsku, Italiju, Srbiju, Njemačku, Austriju, Veliku Britaniju, Francusku, Kazahstan pa i daleki Benin i Togo.

 
Ciljevi edukacije:

  • upoznati polaznike s izazovima nasljeđivanja i održivosti obiteljskih poduzeća, s posebnim naglaskom na prijenos poslovanja, kao kritičnu fazu razvoja obiteljskih poduzeća
  • upoznati polaznike s izazovima rasta i internacionalizacije obiteljskih poduzeća

 
Program radionice:

 
9.00 – 10.30     Uvod i predstavljanje
Specifičnosti razvoja obiteljskih poduzeća
Prijenos poslovanja – kritična faza razvoja obiteljskih poduzeća
10.30 – 10.45   Stanka za osvježenje
10.45 – 12.15   Izazovi internacionalizacije obiteljskih poduzeća
Sandra Trbović Senčar, SENKO
Petra Mesarić, IM-COMP
Primjeri iz prakse i diskusija
12.15 – 13.00  Stanka za osvježenje
13.00 – 14.30   Izazovi upravljanja rastom poduzeća

Model rasta – preispitivanje kapaciteta i temelja za rast

14.30 – 15.00   Pitanja i odgovori, evaluacija saminara

 

Edukacija je namijenjena poduzećima kojima predstoji rješavanje pitanja prijenosa poslovanja i koja planiraju širiti poslovanje kroz internacionalizaciju poslovanja. Radionica je besplatna, a maksimalan broj osoba po poduzeću je dvoje. Sudionicima edukacije bit će izdana Potvrda o sudjelovanju i Potvrda o potpori male vrijednosti (de minimis).Prijave na edukaciju primaju se do 11. svibnja 2015. do 12 sati isključivo putem ove poveznice: PRIJAVA.

 

 
O predavačici:
Dr.sc. Mirela Alpeza, direktorica je CEPOR-a, Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, koji od 2009. godine aktivno prati i aktualizira problematiku obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja u Hrvatskoj. CEPOR je partner u organizaciji Lider-ovih godišnjih konferencija o obiteljskim poduzećima, na kojima Mirela Alpeza sudjeluje kao izlagačica. Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku predavačica je na kolegijima iz područja poduzetništva, te autorica minivodiča za poduzetnike pod nazivom „Prijenos poslovanja“, publiciranom u sklopu EU projekta „Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice – BizImpact II“.
Zajedno s timom iz CEPOR-a Mirela Alpeza pokrenula je niz inicijativa čiji je cilj pružanje podrške u razvoju obiteljskih poduzeća, s posebnim naglaskom na izazove prijenosa poslovanja: Centar za obiteljska poduzeća i prijenos poslovanja, Klub obiteljskih poduzeća, Forum obiteljskih poduzeća i dr.

unnamed

Snimka cijelog zaslona 12.5.2015. 82734