Razvoj turizma treba vratiti lokalnim zajednicama

Ovoga je tjedna u Hrvatskom saboru raspravljen prijedlog Zakona o turizmu, krovnog zakona koji regulira ovu granu gospodarstva o kojoj je Hrvatska u značajnoj mjeri ovisna. Mi Socijaldemokrati smatramo kako novi Zakon o turizmu predstavlja nedorečeni dokument ispunjen lijepim željama koje neće moći biti provedive u praksi.

Naša stranka snažno podržava razvoj održivog turizma, uz poseban naglasak na decentralizaciju sredstava prema malim sredinama koje razvijaju turističke manifestacije temeljene na tradiciji, lokalnoj kulturi i prepoznatljivosti. Smatramo to ključnim kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela koristi od turizma i promicalo autentično hrvatsko iskustvo.

Poseban naglasak stavljamo na potrebu poticanja razvoja cjelogodišnjeg kontinentalnog turizma, koji još uvijek ostaje zapostavljen zbog prioriteta koji se daju razvoju morskog turizma u ljetnim mjesecima. Ovo će stvoriti nova radna mjesta i ravnotežu između različitih sektora turizma.

Smatramo kako se turistički sustav mora razvijati u sinergiji s nacionalnim i lokalnim strategijama, na održiv način, a pritom osigurati dostatna financijska sredstva i poticaje. Tradicija, povijest, kultura, gastronomija, prirodne ljepote i potencijali naše zemlje predstavljaju temelj razvoja raznih oblika turizma i diverzifikacije turističke ponude. Stoga ćemo vratiti paradigmu razvoja turizma na lokalnu zajednicu i osnažiti lokalne kapacitete.

U našim smo nedavnim aktivnosti upravo i dali podršku raznolikim lokalnim turističkim manifestacijama te razgovarali s građanima i predstavnicima lokalnih zajednica kako bismo provjerili mogućnost provedbe novog zakona uoči drugog čitanja.

Predsjednik stranke Davorko Vidović, predsjednica Središnjeg odbora Aleksandra Biškupec Šević i zamjenik glavnog tajnika Sebastijan Svat posjetili su Veliku Goricu gdje su sudjelovali na 22. izdanju „Gastro Turopolja“, manifestaciji koja promovira bogatu gastronomsku baštinu tog kraja. Saborska zastupnica i politička tajnica stranke Ivana Posavec Krivec i zamjenik glavnog tajnika Sebastijan Svat nazočili su prvom „Jesenskom sajmu cvijeća“ u Čazmi na kojoj su izlagači predstavili široku ponudu sadnica, lončanica, ukrasnog bilja i drveća. Saborski zastupnici Romana Nikolić i Domagoj Hajduković, potpredsjednik stranke te članice predsjedništva Tihana Kačavenda i Brankica Mandić sudjelovali su na 3. manifestaciji „Slavonska gljivarijada“ u Selcima Đakovačkim, zanimljivom događaju koji sudionicima omogućuje uživanje u čarima slavonske šume, branju gljiva i atraktivnoj ponudi domaćih proizvoda lokalnih proizvođača.

Turizam je ključna grana našeg gospodarstva i mi Socijaldemokrati raditi ćemo na ostvarenju navedenih ciljeva i unapređenju turističke industrije za boljitak svih građana naše Hrvatske, kao i njene kontinuirane promocije u svijetu.

Socijaldemokrati