Prvi korak do sommeliera

Stvari, sportove, profesiju ili hobije koje volimo imamo potrebu dublje i temeljitije upoznati. Slično je s prijateljima za koje smo, one istinske, spremni ići i puno koraka dalje. Ako želimo kroz život prijateljevati s vinom, korisno je poznavati opojni tekući misterij koji čovjeka prati od postanka svijeta u različitim sortnim i proizvodnim opcijama, načinima stvaranja, najosnovnijim podjelama ili proizvodnim zastupljenostima po kontinentima.

Prvi put u povijesti Čakovca 2. veljače 2018. godine započeo je sommelierski tečaj. Da bi netko postao vrsni znalac vina i osoba koja “dubinski” razumije vezu vino – hrana mora usvojiti minimum znanja koja se mogu naučiti na tečajevima koje organizira nekoliko vinskih škola po svijetu.

Čakovečku, prvu razinu od tri, organizirao je Hrvatski Sommelier klub. Prebogat sadržaj zgusnut u trodnevno trajanje bio je začinjen aktualnim teorijama, stručnim znanjima, analizama i brojnim kušanjima. Škola je završila grupnom posjetom polaznika izabranoj vinariji, ovaj puta vinariji Bolfan Vinski Vrh blizu Brezničkog Huma.

Prostore za predavanja ustupili su Čakovečka knjižnica i čitaonica, Bistro and Wine bar Mundoaka te caffe bar Arcus. Sudjelovalo je 17 polaznika – predstavnika međimurskih vinarija, čakovečkih i preloških restorana, Turističke zajednice međimurske županije te polaznici iz Varaždina.

Predavači su bili najpoznatiji hrvatski sommelieri Darko Lugarić i Mario Meštrović te enolog mr. Franjo Francem. Potaknu li vas ove rečenice ili fotografije na odluku, moguće je vrlo brzo tečaj ponoviti ili mu pristupiti u najbližem mjestu održavanja. Sve informacije nudi: http://sommelier.hr/edukacija/rasporedi-tecajeva/

Tekst: Ivan Goričanec Foto: Ivan Goričanec i Denis Perčić