PROMOCIJA HRVATSKOG TURIZMA NA BOGRAČFESTU U LENDAVI PRED 12 000 POSJETITELJA

BOGRAČFEST 2014 LENDAVA                      29. i 30.8.2014.

 

Svečano otvaranje dvodnevne priredbe Bogračfest započelo je prekrasnim koncertom Ane Rucner u lendavskoj koncertnoj i kazališnoj dvorani.
Osim vrhunskih glazbenih užitaka,Ana Rucner kao promotorica hrvatskog turizma pružila je svojim nastupom i video spotovima vizualni doživljaj i vrhunsku predstavljanje Hrvatske i njezinih turističkih bisera.

 

Nakon koncerta organizirana je svečana protokolarna večera u novootvorenom lendavskom restoranu Bella Venecija za visoke goste koji su predstavljali Mađarsku,Hrvatsku i Slovensku delegaciju.

 

Bogračfest započinje budnicom puhačkog orkestra,koji več u jutarnjim satima poziva lendavčane na Glavnu ulicu na kojuj se održavaju posljednje pripreme za prihvat kuharskih ekipa i brojnih gostiju.

 

Isto vremeno u Gradskoj viječnici započela je Međunarodna razvojna konferencija »Budučnost je u turizmu«na kojoj su sudjelovali predstavnici glavnih gradova:Zagreba,Ljubljane i Budimpešte koji su predstavili svoje viđenje budučnosti turizma,te predstavnici regija:Međimurje,Pomurje,Zala i Koruška,koji su predstavili turističke produkte.

 

Međimurje je krasno predstavio Josip Mikec Voditelj TZ Štrigova sa turističkim produktom-Vinski festival Urbanovo. U auli kulturnog doma su se predstavile Turističke zajednice spomenutih Glavnih gradova i regija. Hrvatski turizam su predstavile TZ Međimurske županije,TZ Varaždinske županije,TZ Grada Zagreba i Hrvaška turistična skupnost iz Ljubljane.

 

Oko podneva preko stotinu takmičarskih kuharskih ekipa zauzelo je svoje mjesto na glavnoj lendavskoj ulici da bi istovremeno započele pripreme i samo kuhanje bograča. Več pristigli posjetioci imali su prilike vidjeti prekrasno uređene štandove, konzumirati degustacijske ponuđene proizvode,za dobro raspoloženje pobrinuo se je ulični radio sa svojim programom u kojem se je izmjenjivalo pet radiskih postaja. Radio 105. Selnica u interesantnom programu zabavljao je prisutne glazbenim izvedbama Ivana Mezge,Nano Prše i bandistima Skandalbenda program je vodio Dejan Buvač.

 

Od 101 kuharskih ekipa desetak je bilo Hrvatskih:Međimurska županija,Varaždinska županija,Grad Prelog,Grad Mursko Središče,Grad Čakovec,Grad Đurđevac,Općina Podturen,Općina Sv.Martin Na Muri,Firma BAT,Radio 105,Hrvatsko kulturno društvo Pomurje. Svi su bili smješteni u »Međimurskoj ulic«za poziv ekipama,domačinstvo i dobru zabavu pobrinulo se je HKD Pomurje koji su organizirali dolazak tamburaša KUD Sv. Martin na Muri,Skandalbenda i tamburaša HKD Pomurje.

 

U posljepodnevnim satima ulice Lendave bile su pretjesne za preko 12.000 posjetioca koji su sepomješali  sa mirisom bograča, dimom koji je dolazio ispod kotliča i raznim glazbenim i zabavnim ponudama.

 

Nakon uzimanja uzorka sljedilo je svečano proglašenje pobjednika i veličanstveni vatromet.
Program bogračfesta preselio se je ispred glavne pozornice te velikog šatora Hotela Lipa gdje je započela velka zabava sa grupom Blu- planet koja je trajala do jutra.

 

Tekst Đanino Kutnjak