Projekti Županijske uprave za ceste Međimurske županije donose viši standard i sigurnost

Predstavljeni su projekti Županijske uprave za ceste Međimurske županije – projekti koji znače viši standard života građana, kvalitetniju prometnu povezanost i višu razinu sigurnosti. Riječ je o investicijama ukupne vrijednosti 4.926.752,24 eura, financiranih iz proračuna ŽUC-a, Fonda solidarnosti Europske unije ili sufinanciranim iz jedinica lokalne samouprave.

Župan Matija Posavec ističe da je veliki investicijski zamah, osim u obrazovanju, zdravstvu, kulturi i turizmu, vidljiv i u domeni prometne infrastrukture, a ta razvojna ravnomjernost pokazuje snagu Međimurske županije: „Danas govorimo o prometnoj infrastrukturi, o projektima naše Županijske uprave za ceste u čijoj ingerenciji su 462 kilometra županijskih cesta na našem području. Na uvjete održavanja prometnica utječe i njihova opterećenost, a poznato je da je Međimurje najgušće naseljen dio Hrvatske te je samo tijekom zadnjih pet godina evidentirano povećanje broja vozila za 15%, te smo s 50.000 došli na 60.000 registriranih vozila. U korelaciji s brojem stanovnika i brojem kućanstava u prosjeku svako kućanstvo u Međimurju ima dva osobna automobila, odnosno 60 posto stanovnika od ukupnog broja posjeduje osobno vozilo. Putem Fonda solidarnosti Europske unije otvorili smo 13 investicija u 11 projekata čime smo privukli gotovo dva milijuna eura što je gotovo polovica proračuna Županijske uprave za ceste“, naglasio je župan te zornim prikazom pokazao da je sanacija provedena u svakom kutku Međimurja.

Sanirana je dionica uz derivacijski kanal od Preloga prema Cirkovljanu duga oko dva kilometra, zatim dionica od Donjeg Mihaljevca do Svete Marije u dužini 1,16 km, dionica D. Kraljevec – Prelog 1,7 km, Palinovec – Hodošan 3 km, rekonstruiran je cestovni mosta nadomak Belice, obnovljen kolnik od Macinca prema Gornjem Mihaljevcu, dionica Prekopa – Bukovec, lokalna cesta u Okruglom Vrhu, sanirana je i cesta koja od Prekope vodi u Toplice Sveti Martin, zatim Vrhovljan – Donji Koncovčak, u Zebancu spoj na državnu cestu, a u Knezovcu je uz obnavljenje kolnika uređena i pješačko-biciklistička staza, te je sanirana dionica Brezje – M. Mihaljevec. Župan je pohvalio suradnju ŽUC-a i jedinica lokalne samouprave koja je vidljiva i u praćenju velikih aglomeracijskih zahvata nakon kojih se promptno saniraju prometnice.

Zatražili smo i prekategorizaciju ceste koja vodi prema Mađerkinom bregu, lokacije koja okuplja sve više ljudi, kako bismo mogli pronaći i realizirati kvalitetno rješenje prilaza i odlaska s te turistički vrlo popularne točke u Međimurju. Od resornog Ministarstva  zatražili smo i prekategorizaciju ceste u Frkanovcu uz koju se nalazi Matulov grunt. Prekategorizaciju očekujemo i za dio jedne prometnice u Kotoribi kao preduvjet realizacije pravca Kotoriba – Murakerestur, također je istaknuo župan Posavec.

Ravnateljica Đurđica Hamer govorila je o investicijama ŽUC-a, izrazivši ponos zbog učinkovitosti kojom je proračun Županijske uprave za ceste podignut na sedam milijuna eura: „Dobili smo priliku prijaviti projekte u Fond solidarnosti i uspjeli privući značajna sredstva te završiti posao na 11 dionica, odnosno 15-ak kilometara javnih cesta. Radilo se o sanacijama kolnika i kolničke konstrukcije. Također, radimo na nizu projekata, sufinanciranih iz jedinica lokalne samouprave, na gradnji pješačkih i biciklističkih staza, na projektima vezanim uz usporavanje prometa gdje je to potrebno, te pripremamo projektnu dokumentaciju kako bismo bili spremni za otvaranje novih natječaja s jednim ciljem – postizanjem maksimalne sigurnosti za sve sudionike u prometu“, kaže Đurđica Hamer.

Prema podacima resornog Ministarstva, Međimurska županija u samom je vrhu izgrađenosti prometne infrastrukture, a tajna uspješnosti je u povezanosti ŽUC-a s jedinicama lokalne samouprave, usredotočenosti na zajednički cilj te podršci Međimurske županije u ostvarivanju vizije prometne razvijenosti našega kraja.

Pripremili smo 25 novih projekata izgradnje pješačkih i biciklističkih staza, sanacije opasnih prometnih točaka, uz što ne zapostavljamo redovno održavanje cesta u koje godišnje ulažemo oko 2,5 milijuna eura“, dodaje ravnateljica Županijske uprave za ceste Đurđica Hamer.

Pri kraju je izgradnja pješačke staze s oborinskom odvodnom u Vratišincu vrijedna 193.827,38 eura, kao i rekonstrukcija cesta sa stazama i odvodnjom u Oporovcu i Draškovcu vrijedna 490.269,10 eura, zatim rekonstrukcija križanja na s izgradnjom pješačke staze u Selnici ukupne vrijednosti 233.444,50 eura. Također slijedi rekonstrukcija ceste i izgradnja pješačke staze u Slakovcu – investicija od 400.000 eura, zatim rekonstrukcija dijela ceste u Kotoribi za 79.971,13 eura, izgradnja biciklističke trake na dionicama Čestijanec –Lapšina i Bukovje-Križovec ukupne vrijednosti 138.934,26 eura, kao i obnova ceste i izgradnja staze na dionici Železna Gora-Toplice Sv. Martin, investicija vrijedna 625.270 eura. Nadalje,  slijedi rekonstrukcija i izgradnja pješačko-biciklističke staze u Svetoj Mariji (81.800 eura), a potpisan je i sporazum o sufinanciranju smirivanja prometa u Pribislavcu za 16.300 eura. Promet će smirivati i ulaganjima u rješenja na prometnici u Gornjem Hrašćanu, te Selnici.

Popis planova je uistinu dug, a izrada projektne dokumentacije ili radovi započinju uskoro i na sljedećim lokacijama: rekonstrukcija ceste i gradnja staze na relaciji Belica – Gardinovec, gradnja propusta na u Goričanu, te kružnog raskrižja u Podturnu te staza u Peklenici i Vrhovljanu, a u suradnji s Gradom Čakovcem projektira se prometnica Žiškovec – Vratišinec.

Projektiraju se biciklističke i pješačke staze u Donjem Mihaljevcu, Črečanu, Macincu, Čukovcu, Domašincu i Turčišću te Knezovcu i Mačkovcu, a slijedi i sanacija kolnika u Murskom Središću. Također, izrađuje se tehnička dokumentacija za tri lokacije klizišta – u Železnoj Gori, Vugrišincu i Pleškovcu… drugim riječima, osuvremenjavanje prometnica i sigurnost dotiču svaki kutak Međimurja.

Predstavljanju projekata nazočili su pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović i pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije dr.sc. Anita Perešin.

Služba za poslove župana

PROJEKTI:

FOND-SOLIDARNOSTI-EUROPSKE-UNIJE