PREDSTAVLJEN NOVI MOST I ZAOBILAZNICA U MURSKOM SREDIŠĆU

U Gradskoj vijećnici Grada M. Središće održana je prezentacija idejnog rješenja prometnog povezivanja nove trase državne prometnice Republike Hrvatske D 209 na cestovnu mrežu Republike Slovenije. Na prezentaciji tvrtke URBIA  d.o.o. Čakovec koje je izradila idejno rješenje odazvali su se svi relevantni čimbenici koji su imali utjecaj na njegovu izradu.

Osim gradonačelnika M. Središća D. Srpaka  i predsjednika GV M. Cmrečaka, tu su bili župan M. Posavec , lendavski Župan A. Balažek, pročelnik urbanizma S.  Baranašić  ravnateljica ŽUC-a Lj. Cividini ,predsjednik VMO M. Središće  K. Antolović , zamjenica GV I. Maltarić , načelnik PP M. Središće M. Vrbanec ,predstavnik Općine Lendava S. Gyerkes i drugi.

Promet koji prelazi više od 15 000 teretnih vozila mjesečno plus svakodnevni promet osobnih vozila i motocikala već duže vrijeme nalaže da se  rastereti samo mjesto kao i stari betonski most koji nije građen za tako veliki promet.

Gospodarska zona u razvoju i izgradnja mosta i zaobilaznice svakako su najveći projekti koji utječu i na rast gospodarstva i zaposlenosti u samom Gradu.

Zaobilaznica bi prolazila iza tvrtke TEAM kružnim tokom prešla cestu prema Peklenici te nastavila do rijeke Mure kroz “donje sinokoše”. Novi most spojio bi dvije obale , a zatim iznad željezničke pruge do stare ceste prema Lendavi gdje bi se kružnim tokom spojio između cestovnog mosta i duty free shopa ukratko je objasnio gradonačelnik Dražen Srpak.

Idejno rješenje financirala je Međimurska županija te se sad može krenuti u izradu projektne dokumentacije kako bi se projekt mogao prijaviti za sredstva iz EU fondova.

Strukturni i kohezijski fondovi jedini su u mogućnosti financirati po sistemu Pelješkog mosta ovaj projekt objasnio je župan Matija Posavec . Za kandidiranje ovog projekta imamo važne argumente jedan je taj da most i cesta povezuju dvije zemlje EU što automatski postaje interesantno i EU. Drugi je sam promet kao dokaz da je takav projekt potreban.

Projekt je vrijedan više od 20 milijuna eura  te će kao takav još dodatno pripomoći razvoju gospodarstva u M. Središću , a tako i Međimurju.

Župan Lendave Anton Balažek istakao je da  jako podupire ovaj projekt te da je svakako potrebno spajanje nove slovenske autoceste sa hrvatskim susjedima i da će oni pomoći u svakom  obliku da se ovaj projekt ostvari.

Poslije prezentacije održan je sastanak na temu izgradnje infrastrukture u Gospodarskoj zoni Brezje M. Središće.

(Z. Rihtarec)

02

03

04

05

06

07

08