Predstavljanjem Pušipel čaše stavljena točka na “i” brendiranja naše autohtone vrste vina

U Domu kulture Štrigova, budućem Svjetskom centru Pušipela, danas je predstavljena “Pušipel čaša” kojom je stavljena točka na “i” ispijanju i uživanju u ovoj autohtonoj sorti vina.

Pušipel, tradicionalna sorta vina Međimurja, koja je desetljetnim ustrajnim radom međimurskih vinara okupljenih u udruzi Hortus Croatie i Međimurske županije postala poznato i internacionalno nagrađivano vino ove je godine svoju kvalitetu potvrdila s čak 3 Decantera, najprestižnijom vinskom nagradom.

Prije petnaestak godina od međimurskih vinara potekla je ideja o razvijanju županijske marke vina koja bi služila kao temelj za vinarenje i razvijanje enološke turističke priče. S tim je ciljem 2011. godine započeo projekt “Klonska selekcija Pušipela”, u suradnji Međimurske županije, Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae te Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a Međimurje krenulo razvijati brend Pušipela, rekao  je predsjednik Udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae David Štampar „2018. godine plasirali smo prvu bocu Pušipela, a danas evo predstavljamo čašu za Pušipel. Vinarija Kocijan održala je već dvije radionice, i zaista se u ovoj čaši mogu bolje osjetiti karakteristike Pušipela.“

Da je ova godina bila uspješna za vinogradare i vinare istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, „Međimurski vinari su ove godine na najprestižnijem vinskom natjecanju Decanter osvojili 25 medalja, od toga 2 zlatne, što je samo još jedna potvrda njihovog kvalitetnog rada. Danas ne predstavljamo samo čašu, već predstavljamo još jedan iskorak u kulturi pijenja vina, vinu kao turističkom proizvodu te vinu kao brendiranju cijelog Međimurja. Čestitam udruzi Hortus Croatie na 30 godina rada, i što svojim vrhunskim vinima Međimurje upisujete na svjetsku enološku kartu.“

„Izrazito sam ponosan što je Međimurje i Pušipel dobio svoju čašu, jer zaista oblik čaše utječe na karakteristike vina koje pijemo,“ naglasio je Tomislav Tuđen iz tvrtke Mahor za distribuciju čaša i vina te dodao kako je Riedel apsolutni broj jedan u svijetu što se tiče vinskih čaša, a upravo oni su izradili čašu za sortu Pušipel.

Kako je istaknuo načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, Pušipel zaslužuje da ga se promovira, stoga Općina nastavlja brigu o njemu kroz Svjetski centar Pušipela, za koji je spremna projektna dokumentacija, a koji će u Domu kulture na dostojan predstaviti međimurska vina posjetiteljima i omogućiti im da na jednom mjestu degustiraju našu kapljicu i saznaju sve o našim vinima.

Međimursku vinsku cestu svake godine obiđe sve više posjetitelja, a direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula podsjetio je na činjenicu da je naša vinska cesta jedna od najkvalitetnijih i najnagrađivanijih kada usporedimo broj dobivenih Decantera i broj hektara na kojima se obrađuju vinogradi. “Sav taj trud, ostvareni rezultati i postignut ugled zaslužuju da se priča o našim vinima, a posebice o našem Pušipelu nadogradi.”, rekao je Grula te dodao da su osim dobrog vina, izuzetno važan element i prekrasna priroda, uređene kušaonice, etikete, ali i boce i čaše. “Ne plasiramo samo vino, već i doživljaj. Još nas čeka mnogo projekata i ideja koja želimo realizirati da podignemo našu vinsku regiju na najvišu moguću razinu te da što skuplje prodamo vrhunska vina naših vinara, jer ona to zaslužuju.”, zaključio je.

(Služba za poslove župana)