Potrošači se pitaju tko nadzire uvoz hrane – na policama su nekvalitetni i sumnjivi proizvodi

Svakodnevno se u medijima može pročitati vijest kako se neki proizvod povlači s polica u trgovima zbog neispravnosti za ljudsku prehranu, bilo da se radi o prekomjernoj zagađenosti pesticidima ili prisutnosti raznih bakterija i parazita opasnih za ljudsko zdravlje.

Temeljno pitanje je: „Kako se neispravni proizvodi mogu naći na policama trgovina?“   Jedino razumno objašnjenje je da institucije ne rade svoj posao.  Netko je dao dozvolu za uvoz i stavljanje proizvoda u promet, a da nije provjerio kvalitetu i zdravstvenu ispravnost proizvoda.  Postavlja se pitanje odgovornosti Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za hranu, Državnog inspektorata Republike Hrvatske i naravno trgovaca tj. trgovačkih lanaca.

Pokazalo se da rješenja s ranim obavješćivanjem o neispravnosti proizvoda Rapex i obavijesti za potrošače na mrežnim stranicama HAPIH-e ne zadovoljavaju interese potrošača. Neozbiljno je očekivati da će potrošači prije svake kupnje posjećivati navedene mrežne stranice, kako ne bi kupili neispravan proizvod. A oni koji su pojeli zagađen proizvod nemaju nikakvo pravo na odštetu.

Najmanji mogući zahtjev potrošača je da se nijedan proizvod  ne smije naći na policama trgovina u Republici Hrvatskoj a da prethodno  nije provjerena njegova kvaliteta i zdravstvena ispravnost. Ako neki trgovac pusti u prodaju neprovjerene proizvode, automatizmom mora izgubiti licencu da prodaje bilo što u Hrvatskoj.

Neke članice EU ne dozvoljavaju otvaranje trgovina nekim trgovačkim lancima jer „ne zadovoljavaju kriterije kvalitete koju traže njihovo potrošači“. Tako država brine o svojim potrošačima, a na hrvatskim policama se nalazi previše robe sumnjive kvalitete i ispravnosti, uvezene od sumnjivih „proizvođača“.

Nije dobro zanemarivati snagu potrošača i činjenicu da su potrošači regulatori tržišta. Potrošači imaju pravo bez ikakvog pritiska odlučiti gdje će trošiti svoj novac, pa ako nema zdravih proizvoda u trgovinama u Hrvatskoj, današnji svijet je globalno selo i nije problem skoknuti u shopping u susjedne države.

 

Direktorica

Gordana Lukić