Potpisani Sporazumi o stipendiranju deficitarnih obrtničkih zanimanja s 32 učenika s čakovečkog područja

Na kraju ciklusa potpisivanja Sporazuma o sufinanciranju stipendiranja deficitarnih obrtničkih zanimanja red je došao i na učenike s čakovečkog područja koji su odabrali zanimanja poput kuhara, tokara, automehaničara, obućara, strojobravara, stolara, keramičara – oblagača, autolimara itd. Njih je naime najviše, čak 32, što ne čudi s obzirom na činjenicu da je upravo središte županije najveća jedinica lokalne samouprave u Međimurju te što u Čakovcu radi i djeluje najviše obrta.

Sporazum su tako uz roditelje potpisali redom Helena Veseli, Lovro Tušek, Marko Turk, Josip Šardi, Simona Peran, Sven Rihtarec, Gabriel Hlebec, Damjan Vidović, Josipa Foder, Ivan Varga, Heidi Doring, Andreas Antonović, Robert Strnad, Borna Šimunić, Marin Novak, Sven Lesjak, David Makšadi, Mateo Drvenkar, Leon Vurušić, Filip Herman, Bojan Petroski, Dino Farkaš, Luka Dokleja, Dorian Bočkaj, Borna Dominić, Darko Juračić, Edi Horvat, Rafael Malašić, Frano Kukovec, Domagoj Kraljić, Karlo Posedi i Mark Strbad.

Gradonačelnica Čakovca: „Ovo je poruka i podrška mladima da svoju budućnost grade u Čakovcu i Međimurju“

Iako je država prekinula sa sufinanciranjem ovog projekta, nisam dvojila da se u ovaj projekt moramo uključiti, i to iz nekoliko razloga. Kao prvo, ulaganje u obrazovanje direktno je ulaganje u budućnost svih nas koje će u ovom konkretnom slučaju vrlo brzo dati rezultate. Drugo, obrtnici i mali poduzetnici čine najveći dio naše ekonomije, pokazuju našu poduzetnost, otpornost na krize i prilagodljivost promjenama. Ono kod nas ima višestoljetnu tradiciju te se uspješno nosi s tehnološkim i poslovnim novinama. Treće, potiče mlade da se obrazuju upravo za obrtnička zvanja, čime im pomažemo u odluci da svoje poslovne karijere grade u Čakovcu i Međimurju, da se okušaju u poduzetništvu te da našim građanima lokalno osiguraju brze i kvalitetne usluge te proizvode“, rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i naglasila kako je za mlade u tu svrhu u Proračunu osigurano oko 170 tisuća kuna.

Uz predsjednika Obrtničke komore Međimurske županije Borisa Lukovnjaka, istakli su zadovoljstvo i pozitivnim trendom što se sve više naših mladih sugrađana odlučuje za obrtnička zanimanja, točnije od 2017. do 2022. godine broj stipendista se upeterostručio. Broj obrta koji trenutno djeluju na području Grada Čakovca je 505, što je 22 više nego u odnosu na proteklu godinu.

Čestitali su svim učenicima na odluci da se profesionalno bave nekim od obrtničkih zanimanja, te im poželjeli kvalitetno znanje za početak uspješnog rada u svom kraju.

Grad Čakovec