Potpisan ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima

Međimurska županija kontinuirano radi na razvoju i napretku poljoprivrede te je potpora i pomoć poljoprivrednim proizvođačima s našeg područja. Aktivnim djelovanjem, promišljenom politikom i provedenim aktivnostima nastoji se unaprijediti poljoprivredna proizvodnja, omogućiti stjecanje novih znanja, povećati učinkovitosti te pružiti pomoći pri plasmanu visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda na tržišta diljem Hrvatske.  Tim povodom, u Maloj vijećnici, nakon provedenog Javnog natječaja za financiranje programa/projekata poljoprivrednih udruga, potpisan je ugovor s udrugama koje su u propisanom roku dostavile zahtjeve te zadovoljile formalne uvjete natječaja. Ugovor su tako potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije „Agacija“ Čakovec, Željko Trupković, predsjednik Udruge pčelara „Nektar“ Prelog, Ivica Balent, predsjednik Udruge Međimurski konj, Savska Ves, Dalibor Tklačec, predsjednik Udruge za organizaciju natjecanja orača Međimurske županije, Čakovec, Stjepan Pokrivač, predsjednik  Udruge za ekološku i biodinamičku proizvodnju te očuvanje tradicije Bio-Etno, Prelog, Dean Hunjadi, predstavnik Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“, Štrigova, Bojan Štampar te predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurje, Čakovec, Sonja Fažon. Svečanosti su također prisustvovali zamjenik župana Josip Grivec, ujedno i predsjednik Povjerenstva za provedbu Javnog natječaj, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović te voditeljica Odsjeka za poljoprivredu i turizam Danica Pošta.

U Proračunu Međimurske županije tako su za financiranje programa osigurana sredstva u iznosu od 200.000,00 kuna, na način da je maksimalni iznos stvarnih i prihvatljiv troškova 20.000,00 kuna te su neposredno povezani uz provedbu pojedinih aktivnosti apliciranog projekta.

Danas smo ovdje da razgovaramo o jednoj temi koja je od izuzetne važnosti za našu županiju, a to je poljoprivreda, njeno unapređenje i razvoj, motiviranje i podizanje na  još jedan viši nivo. Ovo činimo potpisivanjem ugovora s udrugama o dodjeli financijskih sredstava za predložene projekte koji poljoprivredu pozicioniraju na karti Međimurja ali i Hrvatske kao grane koja ima budućnost“, rekao je župan Posavec te istaknuo da su među 7 pristiglim zahtjeva čak dvije udruge pčelara koji na nacionalnom nivou slovi kao najkvalitetniji med u Hrvatskoj s nebrojeno priznanja i nagrada. Također, važna karika zasigurno su vinari, ekološki proizvođači, uzgajivači svinja  koji zajedno tvore veliki potencijal u ovom segmentu. Ovaj korak sigurno će biti motivacija da još više energije usmjerimo prema poljoprivrednoj proizvodnji, kvalitetnim, domaćim proizvodima te uključivanju što većeg broja, osobito mladih u ovaj segment.

Čestitke je uputio i zamjenik Josip Grivec, ujedno predsjednik Povjerenstva te iskoristio prigodu da zahvali svima na promociji poljoprivrede, vrhunskoj kvaliteti te prepoznatljivosti na nacionalnoj razini.

Pročelnik Radanović podsjetio je na natječaj koji je u tijeku, vrijedan 810.000,00 kuna za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi u 2018.“Ovim Javnim pozivom jedan korisnik može podnijeti zahtjev po više mjera pod uvjetom da maksimalni iznos ne prelazi 70.000,00 kuna, a poziv će biti otvoren do utroška sredstava odnosno najkasnije do 30. studenog 2018. godine“, rekao je Radanović te istaknuo kako nastavljaju sa već dobro uhodanom praksom potpore poljoprivrednicima, u ovoj godini sa osiguranim iznosom mnogo većim nego što je bilo u proteklim godinama.

U ime predstavnika poljoprivrednih Udruga kojima su dodijeljena financijska sredstava na svečanosti se obratio te zahvalio Željko Trupković iz Udruge pčelara „Agacija“, istaknuvši značaj ove potpore za mnogo planiranih aktivnosti, edukaciju te promociju na sajmovima u Hrvatskoj i izvan nje. „Kvaliteta, visoki standardi, kreativni programi i inovacije plod su marljivog rada, no prvenstveno plod su znanja i stručnosti“, zaključio je Trupković .

Županija je i ovim korakom još jednom dokazala sustavnu brigu o poljoprivrednom sektoru koji se temelji na znanju i iskustvu, dijalogu sa svim relevantnim dionicima, područjima, osobito s turizmom, akceptiranje lokalnih, svježih namirnica, visokih standarda u proizvodnji, zajedno u sinergiji sa stručnim službama, agencijama i institucijama, koje čine uspjeh i izvan granica naše regije.

UO za poslove župana

Morana Kiš