Pokusi tvrtke Corteva Agriscience (Pioneer) na poljima obitelji Šopar iz Murskog Središća

Već je dobro poznato da je tvrtka Pioneer postala sastavni dio nove tvrtke Corteva Agriscience™. Ciljevi su ostali isti, pružiti vam najbolje hibride, odličnu kvalitetu sjemena,  maksimalnu stručnu podršku i naravno biti lider u inovacijama. Upravo inovacije, novi proizvodi i nova rješenja u poljoprivredi najvažniji su ciljevi nove kompanije Corteva Agriscience™.

Jedan od prvih projekata s kojima smo krenuli je Lumigen tehnologija. Lumigen tehnologija postala je vodeći brend u tretiranju sjemena, a čiji cilj je osigurati zdrave, ujednačene usjeve koji će povećati produktivnost proizvodnje. Prvi proizvod s kojim ste se sreli u uljanoj repici je Lumiposa, insekticid za tretiranje sjemena. Lumibio Kelta novi je biostimulator rasta koji se također koristi za tretiranje sjemena, a pomaže biljci u najkritičnijim fazama rasta.  Sve to uz odličnu genetiku garancija je uspjeha na vašim poljima.

Osim novih tretmana sjemena, novih hibrida, sredstava za zaštitu bilja od naredne godine na tržištu ćemo ponudi jedan potpuni novi proizvod pod nazivom N-lock. Što je N-lock i koja je njegova funkcija? Ukratko radi se o preparatu koji zadržava, fiksira dušik u zoni korijena, sprečava njegovo ispiranje u dublje slojeve tla i podzemne vode. Na taj način dušik ostaje pristupačan biljci duže vremena i u većim količinama. Puno više, o načinu aplikacije , dozama, vremenu aplikacije i tipovima tla gdje ima najveći učinak detaljnije ćemo govoriti na zimskim sastancima.

S obzirom na uvjete u 2019. možemo očekivati vrlo dobre prinose, koji će u većem dijelu Hrvatske biti na prošlogodišnjoj razini, osim na područjima  gdje je stajala voda i gdje se kasnilo sa sjetvom. Odabir hibrida postao je ključan faktor uz agrotehniku i raduje nas činjenica da su rezultati vidljivi.

Naravno, kao i svake godine za pripremili smo nekoliko novih hibrida za prodaju u 2020.

Novi Pioneer hibridi na hrvatskom tržištu su.

  • P8812, FAO grupa 200 – Aquamax hibrid, zuban,
  • P9878, FAO grupa 300 – visokoprinosni zuban za intenzivnu proizvodnju zrna.
  • P0200, FAO grupa 400 – također hibrid koji spada sam vrh po pitanju prinosa zrna.
  • P0217, FAO grupa kraj 400 početak 500 – odličan stay green, AQ, niža stabljika, odličan agronomski paket.

Za 2021. sigurno stižu nova pojačanja, poput  P9889 AQ hibrid iz ranije FAO 400.

Od novih sorata soje dolazi nam P21T45 – materijal koji po grupi dozrijevanja spada između M10 i M22.

Hvala obitelji Šopar koji svoji radom i trudom dokazuju da imaju najbolje,najurednije i najprinosnije pokuse kukuruza i uljane repice. Pokusi obitelji Šopar su ogledalo nijhove široke proizvodnje u polju.

(Anđelko Jurak)