ODRŽAN SUSRET GOSPODARSTVENIKA GRADA MURSKO SREDIŠĆE

U restoranu pansiona “Ilonka” održan je jučer Susret gospodarstvenika Grada Mursko Središće. Po odazivu samih gospodarstvenika može se zaključiti da je današnja glavna tema aktualizacija gospodarske zone “Brezje” pobudila njihov veliki interes. Samom skupu prisustvovao je velik broj gospodarstvenika sa područja  grada , a kao gosti pridružili su im se župan Međimurske županije Matija Posavec,  predsjednik  Obrtničke komore Međimurja Faltak i predsjednik  GSV Cirković.

Treba kao posebne goste istaknuti goste iz  Slovenije i Mađarske  Uroša Šumera slovenskog gospodarstvenika koji je spreman uložiti sredstva u prvu parcelu u novoj gospodarskoj zoni odmah čim ona bude u funkciji,te gosta iz Mađarske  predsjednika Karpatske regije  Joszefa Heru.

Tu su još bile  predstavnica HZZ  Čakovec Sunčica Božić te  direktorica REDEA –e  Sandra Polanec  Marinović.

Gradonačelnik Dražen Srpak upoznao je  gospodarstvenike sa realizacijom do  koje se došlo sa Gospodarskom zonom  “Brezje”.

Istaknuo je  da bez obzira što nisu ispunjena obećanja ministra Vrdoljaka  do realizacije zone će doći i to tako da su već dogovoreni projekti za uređenje prometnica unutar zone , a sam pristup zoni omogućen je županijskom cestom koja vodi prema Vratišincu. Isto tako omogućen je pristup plinu i  vodi , dok će što se tiče električne energije ona biti postavljena  u roku od 6 mjeseci od pojave investitora  kad će biti postavljena visoko naponska mreža pošto sadašnja nije dovoljna . Dakle iduće godine kreće se sa realizacijom  gospodarske zone , a sredstva će se namiriti iz prodaje ostalih parcela kao i od sredstava koja će se prikupiti od  izgradnje već prodanih parcela. Interes za parcele postoji  pa tako osim Šumera imamo i pismo namjere iz Austrije gdje nas tamošnji gospodarstvenici obavještavaju da se odmah po izlasku natječaja njih obavijesti jer su jako zainteresirani za kupnju parcela.

Riječ je uzeo i župan Posavec  koji je istaknuo da Središće ima mogućnost takvu kakvu je iskoristio i grad Prelog te je i županija ta koja će i sam podržati izgradnju same zone. U nju je već dosada uložila 100.000 kuna , a vjerojatno će u budućnosti toga biti više.

Franjo Sobočan istaknuo je da na primjeru svoje firme  „Sobočan interijeri“ može reći da je zadovoljan sa suradnjom u iskorištavanju EU fondova te već sada ima spremne projekte  za daljnje kandidiranje i dobivanje bespovratnih sredstava koja će im omogućiti daljnje zapošljavanje nove radne snage .

Gospodarstvenicima su se obratili Faltak u ime Obrtničke komore kao i  Cirković u ime Gospodarskog socijalnog vijeća.

Predstavnica HZZ Sunčica Božić obavijestila je prisutne koje mogućnosti i mjere imaju u svezi zapošljavanja radne snage sa zavoda, dok je Polanec Marinović u ime REDEA  pozvala gospodarstvenike da im se obrate u pomoći za dobivanje nepovratnih sredstva iz EU fondova.

Grad je također još u rujnu mjesecu donio mjere poticanja u izgradnji Gospodarske zone Brezje, a odnose se na  oslobađanje  od komunalne naknade za objekte u vrijednostima :

    od    500.000     do    1.000.000    25 %

    od  1.000.000    do    2.000.000    50 %

   od   2.000.000    do    3.000.000    75 %

   iznad 3.000.000  bez komunalne naknade

Važno je istači da u uloženu vrijednost ne ulazi samo objekt već sva sredstva uložena u infrastrukturu  kao i strojeve za samu proizvodnju. 

Miljenko Štefanić upoznao je sudionike sa veličinom brojem parcela u zoni kao i mogućnost spajanja kao i cijepanja parcela te pozvao zainteresirane  da se najave u gradu kako bi dobili sve točne i kompletne podatke. Cijena parcele nakon njezinog kompletnog očišćenja od panjeva  iznosi   5 eura po kvadratnom metru.

Puno lijepoga i dobroga smo  danas čuli na dobro organiziranoj prezentaciji Gospodarske zone  “Brezje” , ali postavlja se pitanje da li će uz postojeća sredstva koja će grad imati uspjeti  isfinancirati ovako zamišljen projekt. Nadamo se i želimo da taj projekt uspije , ali iskreno nismo preveliki optimisti. Vele stariji i iskusniji ljudi živi bili pa vidjeli.

 

                                                                                                 (tekst i foto Z. Rihtarec)