Održan je projekt „E, S I G: od teorije do prakse“ na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

U kongresnoj dvorani na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu je 20. travnja 2023. godine održan edukativni projekt na temu održivosti pod nazivom: „E,S I G: od teorije do prakse“ u organizaciji Hrvatske akademske zajednice na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (HAZef) i tvrtke Mazars koja je ujedno i glavni sponzor udruge. Projektom se nastojalo pružiti uvid u pojam ESG, kroz teorijski dio svaki segment objasniti te pokušati približiti utjecaj i važnost implementacije takvog mehanizma unutar bilo kojeg poduzeća ili organizacije.

 Projekt je otvorila članica organizacijskog tima HAZef-a, Hana Peter, koja je pozdravila prisutne te najavila sam program projekta koji je podijeljen u dva dijela: panel raspravu i case study. Prisutni su se kroz panel upoznali s pitanjima održivosti unutar poduzeća, društveno odgovornog poslovanja i same implementacije politike koja će biti najučinkovitija u okviru ESG mehanizma. Case study se odnosio na onaj praktičan dio, odnosno rješavanje zadatka kroz koji su natjecatelji mogli uvidjeti što ESG znači u stvarnoj primjeni unutar bilo kojeg poduzeća.

Panel raspravu je otvorila Vali Marszalek, direktorica ESG odjela u Mazarsu koja je kratkim pozdravljanjem prisutnih, predstavila kolegicu Mihaelu Trčak, supervizoricu u odjelu Financijskog savjetovanja te kolegu Ivu Radića, konzultanta u ESG odjelu Mazarsa.Mihaela Trčak imala je priliku objasniti okolišni aspekt mehanizma, odnosno predstaviti početno slovo akronima ESG koje zapravo označava Environmental. „Danas je popularno u društvu poticati ekološku osviještenost. Zbog ogromnog utjecaja i negativnih posljedica koje jedno poduzeće može prouzročiti svojim djelovanjem, bitno je održati poslovanje u okviru unutar kojeg nijedna poslovna aktivnost korporacije nema negativan efekt na eksterne čimbenike u okruženju. U prvom redu naglasak je na smanjenju Co2 emisija, na boljoj učinkovitosti korištenja resursa i istovremenom neugrožavanju ostalih oprečnih ciljeva.“

Konzultant Social odjela, Ivo Radić, nadovezao se na cijelu priču tako što je opisao važnost društvenog gledišta poslovnog djelovanja. U svojem je izlaganju objasnio kako poslovanje svake tvrtke uvelike ovisi o tome u kakvoj se društvenoj klimi ona nalazi te kakvi su društveni resursi kojima ona zapravo raspolaže jer je „teško održati uspješnu tvrtku u neuspješnom društvu.” Istaknuo je kako se s društvenog gledišta eksterni dio na koji poduzeće utječe može promatrati kroz primjer zagađenja.

Zakoni, strategije i politike – pojmovi su kojima se naposljetku pozabavila Vali Marszalek, glavna direktorica ESG odjela u Mazarsu. Posljednji pojam sustava ESG, preciznije pojam Governance, pojasnila je pobliže kroz uloge uprave u pitanjima održivosti. Fokus je stavila na sposobnosti i znanja uprave svake korporacije u integraciji ESG aspekata u svoje poslovanje što u praksi zapravo znači da “vodstvo mora razgovarati o temama održivosti koje bi trebale biti na dnevnom redu svake sjednice u pridonošenju svake nove poslovne odluke.“ Time se mijenja cijela paradigma poslovanja.“ Osvrnula se i na opće današnje ciljeve korporacija i naglasila: „Ispunjeni dugoročni ciljevi su ključ firme koju možemo nazvati uspješnom. Veliki izazov za svako poduzeće je tražiti od uprave da posluje u skladu s dugoročnim ciljevima jer to znači da svrhu djelovanja svaka uprava mora staviti ispred bilo koje svoje potrebe i koristi, namijenjenoj kvalitetnom upravljanju koje treba trajati duže od bilo kojeg mandata trenutnog vodstva. To je svrha kvalitetnog dugoročnog poslovanja uz uvjete ispunjenja ESG-a politike.“

Interaktivnim predavanjem i spominjanjem određenih gorućih problema i pitanja samog djelovanja u sklopu ove teme, svi su prisutni tako stvorili određenu sliku i mišljenje koje su pojedinci i podijelili s predavačima u okviru ove teme održivosti i potrebe za provođenjem određenih mjera. Na samom kraju panela, predavači su podijelili određena osobna iskustva o radu u ovom području te kako su se našli na svojim poslovnim pozicijama danas čime smo zaključili prvi dio projekta.

Nakon kratke pauze, Mazarsovi su stručnjaci predstavili timovima case study natjecanje kojim se htjelo potaknuti na pronalaženje i istraživanje slučajeva određenih tvrtki koje su u svojem poslovanju bile tužene radi kršenja nekog aspekta ESG-a.

Naposljetku, svaki je tim imao priliku predstaviti svoj slučaj te svojim riječima objasniti svoje shvaćanje i razmatranje istog. Mazarsovi su stručnjaci proglasili najbolja tri tima i nagradili ih. Pobjednički tim nije krio oduševljenje jer je nagrađen izravnim plasmanom u Mazarsov lov na praksu. Osvajači drugog mjesta dobili su priliku dodatno se educirati o ESG-u 1 na 1 što je uvelike korisno za nastavak ovakvog programa te širenje vidika na ovom području, dok je treće plasirani tim dobio poklon pakete. „Tema i pitanja koja su obrađena na ovom projektu samo su korak naprijed ka buđenju veće svijesti i spoznaji o krucijalnim segmentima funkcioniranja i poslovanja poduzeća.“ – bile su posljednje riječi direktorice Vali.

Na kraju se Lara Krilić u ime Hrvatske akademske zajednice na Ekonomskom fakultetu zahvalila prisutnima na dolasku, stručnjacima iz Mazarsa na kvalitetnom projektu te cvjećarnici Blooming.hr koja je svojim prekrasnim buketima razveselila naše predavače.

(tekst i foto: HAZef)