NOVI MLIN ZA OPĆINU PODTUREN

U sklopu službenog posjeta općini Podturen, načelnik Općine Josip Lepen ugostio je delegaciju Međimurske županije predvođenu županom Matijom Posavcem, uz kojeg su sastanku prisustvovali direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurja Sandra Polanec Marinović, voditelj ureda Turističke zajednice Rudi Grula, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Mirjana Pintar, te voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša i prirode Sandra Golubić. Osim njih, na radnom su sastanku bili i zamjenik načelnika Stjepan Murković, pročelnica Ruža Šmitran, ravnateljica Osnovne škole Podturen Marijana Cerovec, predstavnici Međimurskih voda Dražen ZdelarIvan Cerovec, te komunalni redar Zvonimir Varga.

3

“To samo pokazuje želju općine za radom i daljnjim razvojem, te ujedno i ozbiljnost Županije u nastojanju da pomogne, u okviru svojih mogućnosti, pronaći rješenja koja će doprinijeti boljem standardu svih naših građana“, naglasio je župan Posavec, te pružio punu podršku načelniku Lepenu za provođenje zacrtanih projekata. Uz sve ostvareno u protekloj godini, načelnik je svim prisutnima predstavio planove općine za 2016. godinu, te istaknuo nekoliko dugoročnih projekata koji se nameću kao prioritet. Jedan od njih svakako je izgradnja školsko-sportskih terena. Radi se o investiciji od tri i pol milijuna kuna, čime bi se zaokružila cjelina oko škole i zadovoljile kompletne potrebe djece za vježbanjem i rekreacijom. Želja je većinu sredstava prikupiti iz fondova Europske unije, a u sklopu samog igrališta već su napravljeni teniski tereni. Nogometno igralište tamošnjeg nogometnog kluba “Podturen” tako će preseliti na novu lokaciju predviđenu prostornim planom Općine.

7

Također, jedan od većih projekata jest Mlin na Muri za koji na lokaciji kod skele već postoji i maketa. Potrebita dokumentacija je prikupljena, no da bi projekt zaživio potrebno je riješiti pitanje vlasništva spomenutog prostora. Naime, upravo je vlasništvo jedan od preduvjeta za povlačenje sredstava iz europskih fondova za koje se ovaj projekt želi kandidirati. Osim izgradnje mlina, sredstvima projekta bi se osigurali i popratni sadržaji, čime bi općina bila bogatija za jednu pravu turističku atrakciju. Još jedan od važnijih projekata općine jest rekonstrukcija Društvenog doma, u sklopu kojeg se želi napraviti svojevrstan hostel. “Želja nam je podići zadnji dio dvorane što bi nam omogućilo izradu potrebnih smještajnih kapaciteta. Radi se o 18 soba sa temeljnom svrhom smještaja naših gostiju, a postoji mogućnost i za neke dodatne prostorije koje bi služile potrebama naših udruga“, napomenuo je načelnik Lepen, a daljnjom je raspravom predloženo i nekoliko idejnih rješenja kako bi se sam projekt mogao što prije realizirati.

2

Posljednji u nizu projekata koje se želi financirati sredstvima Europske unije jest gradnja mosta preko Mure kojim bi se otvorio novi granični prijelaz prema Mađarskoj, što ujedno predstavlja i veliki interes za Međimursku županiju, pa i Hrvatsku. Općina Podturen se naime nalazi na iznimno povoljnoj prometnoj poziciji, tromeđu Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Interes triju država itekako postoji, skice za novu trasu i most već su spremne, a sam bi se projekt mogao provesti u sklopu prekogranične suradnje. Potrebne su još odluke Vlada o otvaranju novih graničnih prijelaza, što bi zasigurno bio veliki dobitak za našu županiju u cjelini. Nakon sastanaka, cijela se delegacija zaputila prema skeli gdje je načelnik na licu mjesta predstavio projekt Mlina na Muri za koji je, uz adaptaciju općine, dogovorena podrška i pomoć Županije u povlačenju sredstava iz fondova EU.

9

Župan Posavec na kraju je nadodao kako će uskoro održati razgovore sa resornim ministarstvima vezane uz spomenute projekte i zatražiti podršku Vlade za otvaranje novih graničnih prijelaza prema Mađarskoj.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

4

5

6

8

10

11