NOVAC OD RENTE ZA PLIN IZ BUŠOTINE „ZEBANEC 3“ IDE U MURSKO SREDIŠĆE

Kada smo prije nekoliko dana izvijestili da su započeli pripremni radovi za početak eksploatacije plina na bušotini Zebanec 3 koja se nalazi u naselju Sitnice, naveli smo da će novac od rente ići općini Selnica. Na tu vijest nije bilo nikakvih službenih komentara, ali su nas nazivali građani koji su tvrdili da bušotina katastarski pripada Gradu Mursko Središće i da bi on trebao ubirati ne male novce od rente. Zatražili smo objašnjenje od gradonačelnika Dražena Srpaka koji je u svojoj izjavi izričito naveo sljedeće:

„Provjerili smo podatke u katastru i istina je da to područje spada pod Grad Mursko Središće. Dakle i renta, za koju još ne znamo kolika će biti jer su moguće neke izmjene zakona, sigurno ide u gradsku blagajnu. No to se neće desiti prije 2015. godine kada će početi vađenje plina. Na gradskom području nalazi se još jedna bušotina između Štrukovca i Vratišinca od koje godišnje očekujemo minimalno 200.000,00 kuna, a kako je koncesija potpisana na 17 godina, ukupna cifra dovoljna je za izgradnju novog Doma kulture.“               (R. Tomanić, foto Juraj Zadravec)

A evo što je o ovoj tematici pisao Večernji list 18.10.2013. čije smo podatke koristili kada smo naveli da će renta ići općini Selnica.

Ina će uskoro raspisati natječaje za izvođenje radova na bušotinama plina u gornjem Međimurju, a radovi bi mogli početi već u ožujku iduće godine. Najavio je to međimurski župan Matija Posavec i tako izvukao na površinu temu koja već sedam godina golica maštu stanovnika općina koje očekuju izdašne prihode od rente.

Kad su se 2006. godine pojavile informacije o ogromnim količinama podzemnog plina, počele su i usporedbe s Molvama, podravskom općinom koja na renti zarađuje milijune kuna godišnje.

– Naravno da se veselimo prihodima, no postojeća renta od pet posto je premala i treba je povećati. Od tih pet posto, dva i pol posto ide nama, a ostalo županiji i državi – kaže Ervin Vičević, načelnik Selnice. Renta se računa prema pročišćenom plinu, a ne prema količinama koje se izvade na licu mjesta. Dosadašnja istraživanja plinskog polja pokazala su odlične rezultate. Prema nekim procjenama, tri polja u Međimurju – Zebanec, Vučkovec i Vukanovec, kriju oko tri milijarde kubnih metara plina.

Za mještane Selnice, općine s 3400 stanovnika, eksploatacija mineralnih sirovina nije ništa novo. Po eksploataciji nafte poznata je još od 18. stoljeća, kao jedno od prvih nalazištima u svijetu. Načelnik Vičević kaže da je nedavno održan sastanak s predstavnicima Ine.

– Ozračje je bilo pozitivno i očekujemo da će se plin početi vaditi 2015. godine – kaže Vičević.