Na MEV-u održana međunarodna znanstvena konferencija „Economic and Social Development“

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu u četvrtak je održana međunarodna znanstvena konferencija „Economic and Social Development“ (ESD Conference) na temu „Green Economy & Sustainable Development“. Riječ je o konferenciji s dugom tradicijom, koja je s organizacijom započela 2013. godine, kada je prvo takvo događanje održano u Frankfurtu u Njemačkoj. Od tada do danas organizirano je 108 konferencija, i to na svim kontinentima, u više od 30 gradova diljem svijeta, s više desetaka svjetskih akademskih institucija.

Dekan Igor Klopotan i Međimursko veleučilište prepoznali su potencijal ovog projekta te su se kao suorganizator i suizdavač brojnih publikacija priključili svim ESD konferencijama tijekom godine, uključujući one koje se održavaju na sveučilištima u drugim gradovima i državama. Današnja konferencija već je peti godišnji skup organiziran na MEV-u.

Kako je rekao dekan Klopotan, širok spektar tema ekonomskog i društvenog razvoja često je pokriven i aktualnim podtemama iz područja menadžmenta, korporativnog upravljanja, turizma, održivog razvoja, pravnih izazova i slično.

– Konkretno, današnja konferencija nosi naziv „Green Economy & Sustainable Development“. Očuvanje okoliša danas je zasigurno najvažnija tema jer uza sve društvene probleme kojima smo svjedoci, a koji nažalost sve češće i na sve većem području svijeta prolijevaju i krv, zapravo nam planet ostaje najvažnija problematika ukoliko ga želimo sačuvati i uopće koristiti termin „održivost“ u bilo kojem drugom kontekstu – kazao je Klopotan, istaknuvši zadovoljstvo odazivom na konferenciju.

Dodao je da će publikacija Zbornik radova objaviti oko 25 radova iz sedam država (Hrvatska, Srbija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Italija, Azerbajdžan).

– Publikacija, koja je rezultat naših zajedničkih napora, šalje se na evaluaciju u najveće svjetske znanstvene baze i biblioteke, tako da se nadamo da će i autori dobiti značajan tzv. „bodovni“ doprinos ovim skupom. Osim što njime jačamo međunarodnu suradnju, na neki način i promoviramo svoju zemlju – poručio je dekan.

Društvena odgovornost prema okolišu

Predsjednik Znanstvenog odbora ESD konferencije Marijan Cingula istaknuo je da je cilj konferencije okupiti ljude iz područja ekonomije i drugih društvenih znanosti, koji se bave pitanjima razvoja, ali ne samo u kontekstu povećanja proizvodnje i profita, nego u postizanju općeg blagostanja i društvene odgovornosti prema okolišu.

– To su danas glavne teme i glavna briga većine ljudi u svijetu, a ako nisu, trebale bi biti. To što se zove ekološki i društveno upravljanje, to bi trebala biti neka nova ekonomija u kojoj održivi profit zamjenjuje predatorski kapitalizam. Ako se to samo ostavi na volju pojedincima, pogotovo onima koji su najbogatiji, to se nikada neće ostvariti, zato bi i jedna demokratska država morala koristiti svoje mehanizme da se raspodjela u društvu posloži tako da svi dionici, uključujući i prirodni okoliš, da zadovolje svoje interese. Nije to nikakva socijalistička utopija, nego je to nužnost ako želimo da planet i društvo uspiju, a ne samo gospodarstvo i 10 posto najbogatijih u svijetu – objasnio je Cingula.

Dodao je da se akademska zajednica pokrenula u tom smjeru, a Europska unija je donijela direktivu po kojoj će to ekološko-društveno upravljanje biti obvezan dio godišnjih izvješća svih velikih poduzeća i gdje će se morati pokazati vrlo precizno, statistički, numerički koliko su ti ekološki i društveni aspekti uključeni u vođenje poduzeća.

– Akademska zajednica to ugrađuje u svoje programe, mladi ljudi, studenti dobivaju nova znanja o tome i vjerujemo da će se to s vremenom osjetiti kao učinak na realne gospodarske tijekove – zaključio je Cingula.

Dodajmo da su na konferenciji sudjelovali i talijanski partneri Giacomo Gotti, Carla Morrone i Salvatore Ferri koji su putem online linka održali predavanje, a dolaze iz Sapienza University of Rome, talijanskog sveučilišta koje se nalazi u top sto svjetskih sveučilišta po reputaciji.

Osim MEV-a, suorganizatori današnjeg skupa bili su Faculty of Management University of Warsaw iz Poljske, Faculty of Law, Economics and Social Sciences Sale – Mohammed V University in Rabat iz Maroka, ENCGT – Ecole Nationale de Commerce et de Gestion de Tanger/ Abdelmalek Essaadi University također iz Maroka i University of Aveiro iz Portugala.

MEV