Na krilima sorte Sauvignon blanc kroz Međimurje i europske regije

Točno prije tjedan dana, 23. rujna 2024., Hrvatski sommelier klub organizirao je u prostorima međimurske vinarije Kerman vinsku radionicu. Tema „Sauvignon blanc: Putovanje okusa kroz Međimurje i europske regije” okupila je zanimljiv sastav publike, a među njima i petero međimurskih vinarica i vinara. Radionicu je precizno, vrlo stručno i edukativno vodio sommelier Darko Lugarić, međimurskoj vinskoj sceni predobro poznati predavač iz HSK škole i moderator brojnih promocijskih večeri međimurskih vinara po Hrvatskoj. Njegov poseban gost bio je 87 godišnji gospodin Sergej Cesar, predavač u HSK, Slovenskom sommelier klubu danas i nekadašnji edukator u Talijanskom sommelier klubu. Uobičajeno takve se radionice vode metodom „slijepog kušanja”, metodom koja jamči objektivan gard prema sadržaju svake boce, dinamiku, pojačanu koncentraciju i propitkivanje/testiranje nakupljenih znanja o vinu svakoga kušača ponaosob. Naravno – slijepo kušanje nudi priliku da se pojedinac istakne, zakotira u užem krugu za stolom ili pak pred cijelom dvoranom, s pozitivom ili minusima, kak ga već sreća zaprati ili znanje posluži. Zbir svega daje dobru atmosferu zbog čega se ide već na prvu iduću, a dogoditi će se uskoro.

Izbornik Lugarić ponudio je ovu listu sauvignona:

  1. Tomšić, 2023, Međimurje
  2. Hažić, 2022, Međimurje
  3. Erdevik, 2022, Srbija
  4. Michel Lynch, 2022, Bordeaux, Francuska
  5. Satterhof, 2022, Gamlitz, Austrija
  6. St. Jerome, 2020, Međimurje
  7. Munđarov breg, 2022, Međimurje
  8. Bagueri, 2021, Slovenija
  9. Dvanajščak-Kozol, 2020, Međimurje
  10. Cantina Terlano Winkl, 2022, Italija

Extra dodatak:

  1. Knebu, 2021, Bosna i Hercegovina

Tekst i mob fotografije: Ivan Goričanec