MLADI HRVATSKI INOVATORI OSMISLILI PAMETNI SIGURNOSNI SUSTAV ZA ZAKLJUČAVANJE BICIKLA

 

Hrvatski start-up na najvećem svjetskom investicijskom forumu u Dubaiu

Hrvatski start-up projekt izabran je da izlaže svoj inovativan proizvod „Bike2Lock“ pred 15 000 vodećih svjetskih investitora i sudionika AIM-a – godišnjeg investicijskog susreta u Dubaiu. Natko Bošnjak (27), Slaven Pokrivko (28) i Antonio Filipović (27) iz Zagreba osmislili su jedinstveni sigurnosni sustav u svijetu čija je namjena zaključavanje bicikala na javnim površinama.

 

Bike2Lock4

„Bike2Lock“ sustav omogućava parkiranje bicikla te njegovo sigurnosno zaključavanje a da na taj način budu  zaštićeni od krađe svi vitalni dijelovi bicikla tijekom parkiranja na javnim površinama. Svaki bicikl ima svoju „parking kapsulu“ koja se po ostavljanju bicikla i po aktivaciji sustava zaključava. Međutim prava vrijednost proizvoda je u softwerskom rješenju koje je implementirano u sigurnosni sustav „Bike2Lock“-a. Također valja istaknuti i solarno napajanje cijelog sustava koje u prvoj fazi osigurava video nadzor i rasvjetu a u slijedećoj fazi projekta namijenjeno za punjenje električnih bicikala. Cijeli pametni sustav povezan sa aplikacijom na mobilnim telefonima koji sve kontrolira i šalje informacije korisnicima.

unnamed

„Brojne europske zemlje promoviraju i njeguju kulturu vožnje bicikala ali se istovremeno susreću s problemom krađe i oštećenja bicikala. Primjerice Nizozemska je zemlja gdje je registrirano 16 milijuna bicikala a od toga ih se godišnje ukrade oko 4 milijuna (20%). Slična je situacija i u zemljama poput Njemačke, Belgije i Norveške. Naša je ideja prvotno bila usmjerena na rješavanju problema krađe i zaštite bicikala na javnim površinama te se je iz nje razvio cijeli „Bike2Lock“ pametni sustav“- govori Slaven Pokrivko jedan od inovatora.

Bike2Lock7a

Godišnji investicijski susret u Dubaiu omogućit će im da prezentiraju svoj proizvod prema 15000 svjetskih investitora i sudionika. „Sretni smo što smo jedini startup iz Hrvatske koji sudjeluje na ovom najvećem svjetskom investicijskom forumu, osim glavne nagrade koju bi voljeli osvojiti smatramo da će nam networking koji tamo ostvarimo uvelike pomoći u daljnjem razvoju ovog projekta. Posebno nas veseli i činjenica da možemo istaknuti Hrvatsku i grad Zagreb kao mjesto odakle smo započeli cijeli ovaj projekt.“- ističe Natko Bošnjak.

(tekst i foto Natko Bošnjak)

Bike2Lock3

Bike2Lock5