Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira projekt izgradnje zida urni u Murskom Središću sa 77.443,00 kuna

 

Trend kremiranja pokojnika je u porastu te kad se urne odlažu na uobičajena grobna mjesta bespotrebno zauzimaju preveliki prostor, a groblje će se i onako u skorom vremenu morati proširiti. Stoga je grad Mursko Središće odlučio sagraditi zid urni u prvoj fazi s 24 niše, što zauzima znatno manji prostor nego bi to bilo u slučaju 24 grobna mjesta, a uz to i manje troškove za pogrebne usluge i kasnije uređenje grobnog mjesta. Grad Mursko Središće aplicirao je projekt „Građenje zida urni u Murskom Središću – obloge zida“ u iznosu od 352.015,52 kune.  “Za navedeni projekt odobrena su sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u iznosu od 77.443,00 kuna, dok će se preostali iznos od 274.572,00 kuna osigurati iz gradskog proračuna.”Radovi koji će se izvesti u ovoj fazi su završno uređenje armirano – betonskog zida urni sa završnom oblogom – kamenom i slip opekom.

Planirani završetak je 01. rujna 2020. godine i od tada bi niše za odlaganje urni bile u funkciji te će ih se moći kupiti. Cijena će biti definirana naknadno, ali će zasigurno biti vrlo konkurentna tradicionalnom pokapanju pokojnika, jer su troškovi gradnje spomenika veliki, a i donose potrebu konstantnog uređivanja i održavanja groba.

(GMS)