Milorad Pilipović na Gradskom vijeću inicirao zabranu rada trgovina nedjeljom i blagdanom

„Znam da problem rada nedjeljom postoji od 2009. godine kada je tako odlučio Ustavni sud. No ja želim da uputim prijedlog za inicijativu da se vrati dostojanstvo ženama, da se izradi neki program kojim bi se utvrdilo da trgovine ne rade nedjeljom i blagdanom.

Mi u gradu imamo devet trgovina, a još dvije su u izgradnji. Možda bi se moglo dogovoriti da jedna ili dvije budu dežurne, a ostale da ne rade. Da li se može pokrenuti takva inicijativa?“ upitao je gradonačelnika Dražena Srpaka na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Milorad Pilipović (HSU).

„Malo tko se ne bi složio s vašom inicijativom, odgovorio je Srpak. Međutim ja sam već rekao da ću ukinuti Schengen i povećati mirovine pa tako mogu, u šali naravno, obećati da ću zabraniti rad trgovina nedjeljom i praznikom. Ovo Gradsko vijeće može samo donijeti zaključak da od privatnih trgovina, koje rade po zakonu, zatraži sastanak i neki dogovor, no sumnjam da će se na njemu netko od njih pojaviti. Da se ovo riješi trebalo bi promijeniti zakon.

Bio sam i nedjeljom u Austriji i tamo je sve zatvoreno, a mi ovdje možemo samo napraviti neki pritisak jer bez njega nema napretka. Stoga predlažem da me ovo Vijeće ovlasti, kao i Grad, da pokrenemo inicijativu da trgovine nedjeljom i blagdanom ne rade tj. da rade samo neke koje bi bile dežurne“ zaključio je gradonačelnik.

Nakon toga ovaj prijedlog dao je na glasanje predsjednik Vijeća Zvonko Vrtarić i on je jednoglasno prihvaćen. Milorad Pilipović zahvalio je gradonačelniku na prihvaćanju ove inicijative kao i na rješavanju problema rasvjete u ulici Marka Kovača, na čemu su mu zahvalni i svi stanovnici navedene ulice.

(R. Tomanić, foto Tin Tomanić)