MILJENKO CMREČAK – ŠTO SE TO DOGAĐA UZ OBALU MURE?

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Miljenko Cmrečak iskoristio je svoje pravo da kao vijećnik postavi pitanje gradonačelniku Draženu Srpaku pa ga je na aktualnom satu 16. sjednice upitao:

„Prije 12 godina razgovarao sam sa tadašnjim direktorom Hrvatskih voda i zamjenikom ministra u svezi produženja šetnice u Murskom Središću. Bila je ideja da se uz rijeku Muru spoji donji i gornji dio Središća te Peklenica i Hlapičina. Sada se nešto događa pa molim gradonačelnika da kaže što se događa?

02

„Nakon 3-4 godine procedure koja je u jednom trenutku i propala zbog zaštite prirode mi ipak nismo odustali i na kraju smo našli zajednički jezik. Radi se o obaloutvrdi u dijelu Frgova i dalje prema Hlapičini koja je bila stara više od 30 godina i koja se počela urušavati zahvaćena erozijom na mjestima gdje je obala bila visoka. Zaključili smo da je potrebno to sanirati no s obzirom da se radi o zaštićenom krajoliku postojalo je nekoliko preduvjeta koje je bilo potrebno ispoštovati. Sve je to dugo potrajalo, ali nas nije previše koštalo, sveukupno između 15 i 20 tisuća kuna. Građevinska dozvola za te radove nije bila potrebna, a ostale uvjete smo ispunili. U prvoj fazi izgrađeno je 300 metara obaloutvrde, a nakon toga više od 100 pa je ukupna dužina oko 450 metara.

Time smo dobili nekoliko stvari. Napravili smo obaloutvrdu koja ima više popratnih, sporednih efekata. Po njoj će se moći šetati, zaštitili smo privatnu imovinu građana, nema više erozije, očistili smo to područje od otpada i pretvorili ga u lijepi park. Sve to nas je koštalo nula kuna, a sva ulaganja su bila od strane Hrvatskih voda i ja im i ovom prilikom još jednom na tome zahvaljujem. Posljedice toga će u budućnosti biti nemjerljive, od turizma i ostaloga. Sada se može proći obalom Mure sve do Svetog Martina.

Uz to smo pripremili turistički paket koji prodajemo osnovnim školama. Voditeljicu Odjela za društvene djelatnosti zadužio sam da svim osnovnim školama u 5 županija do Zagreba i dalje pošalje prijedlog paketa. On obuhvaća šetnju rudarsko-murskim putem od Trske do skele, posjet spomen domovima nafte i rudarstva u Peklenici i Murskom Središću te ručak u nekom od gradskih ugostiteljskih objekata, a sve to za samo 65 kuna. Mislim da ćemo svaki tjedan imati autobus jedan“, završio je svoje izlaganje u rimi i stihu Dražen Srpak.

(R. Tomanić, foto A. Jurak, Tin Tomanić)

01

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13a