MEĐIMURSKOM GOSPODARSTVU 5 MILIJUNA KUNA I 70 NOVIH RADNIH MJESTA

Ministar Vrdoljak u međimursko gospodarstvo donio 5 milijuna kuna i najavio otvaranje 70 novih radnih mjesta

Nakon što je tek prije neki dan Ministarstvo gospodarstva RH objavilo rezultate temeljem rezultata 90 milijuna kuna vrijednog Operativnog programa regionalnih potpora kapitalnih ulaganja radi zadržavanja i povećanja broja radnika, ministar gospodarstva RH Ivan Vrdoljak odlučio je prve ugovore iz tog programa potpisati upravo u Međimurskoj županiji. Nije to napravio nikako slučajno, kako je međimurski kraj opisao najprosperitetnijim u segmentu njegova interesa. „Jasno je zašto mi je uvijek drago doći u ovu županiju gdje imamo jednu od najnižih stopa nezaposlenosti, gdje je rast izvoza čak veći od onog rekordno zabilježenog u Hrvatskoj, čime se opet dokazuje da je Međimurje motor koji vuče iznad prosjeka i u industrijskoj proizvodnji i u rastu izvoza. To su bez ikakve sumnje motori generiranja budućeg rasta i BDP-a“, rekao je u uvodu ministar i čestitao na svim rezultatima županu Međimurske županije Matiji Posavcu.

2

„Za te pozitivne brojke nema neke posebne formule, već isključivo svakodnevni rad na boljitku našeg gospodarstva, uz naše stručne službe, vrijedne ljude i angažirane poduzetnike, uz njih je sve moguće, a potpore države tu su samo točka na i. U Međimurje je u četiri godine stiglo više od 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava, vidi se to u poslovanju, rezultatima, širenju proizvodnje, zapošljavanju, stvaranju novih radnih mjesta, a zahvaljujući jednim dijelom itekako i tim sredstvima“, objasnio je prvi čovjek županije koja posljednjih sedam godina bilježi gotovo dvostruko veći izvoz nego uvoz, a čiji je izvoz samo prošle godine tri puta bio veći od uvoza. Uz rast gospodarstva po svim parametrima, ujedno je preko 11 milijardi kuna prometa imalo upravo međimursko gospodarstvo.

9

Ovog puta, ministrov je dolazak označio ulazak novih oko 5 milijuna kuna u domaće tvrtke, pa je pritom uz prisustvo župana, saborskog zastupnika Dragutina Glavinu i pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Darka Radanovića potpisao ugovore s osam tvrtki, Radionica željezničkih vozila Čakovec d.o.o., Promming d.o.o., Fero-Preis d.o.o., Reinox d.o.o., Tremak d.o.o., Strojarstvo Branilović d.o.o., Elting d.o.o. i Marti d.o.o. Jedna je to od ključnih mjera za provedbu Industrijske strategije u 2015. godini, a maksimalni iznos potpore koju poduzetnik može dobiti za svoj projekt je 2 milijuna kuna, a upravo je Promming Čakovec dobio tek nešto manje, 1.955.700 kuna. „Ova će sredstva svakako pomoći u stvaranju i jačanju naše proizvodnog procesa u svakim danom sve jačoj i zahtjevnijoj konkurenciji, a Europa traži samo kvalitetu, no pritom ne pita za cijenu materijala ili rada. Ovo je pravilan način poslovanja i nagrađivanja, davanje onima koji zavrjeđuju i koji će napraviti još više za naše gospodarstvo“, rekao je Miroslav Novinščak, direktor tvrtke Promming, pritom se zahvalivši u ime svih dobitnika sredstava. Ministarstvo gospodarstva u 2013. odlučilo je pokrenuti ovaj program kojim će svake godine nagraditi najbolje, one koji zapošljavaju i koji će prosperirati.

6

„Cilj je da uz investiciju od ovih 5 milijuna kuna međimurski gospodarstvenici stvore uvjete za zapošljavanje do 70 novih djelatnika u industriji, koja pak dalje veže i druga radna mjesta“, naglasio je pritom ministar Vrdoljak te objasnio kako je ovaj operativni program napravljen u fazama, u kojem su mnoge međimurske tvrtke već dosegle stepenicu više te im na tome treba čestitati. Baš kao i Fero-Preis koji je zahvaljujući upravo tim sredstvima, dobivenima ranijim programima zamijenio peći s koksa na struju, s ciljem smanjenja utjecaja na okoliš te širenja neugodnih mirisa, objasnio je generalni direktor Željko Marić.

10

Stoga je odlučio i osobno se uvjeriti u sposobnost i efikasnost međimurskog gospodarstva, posjetom Gospodarskoj zoni Sveti Martin na Muri. Naime na tom području od 220.000 mdjeluje 12 poduzetničkih tvrtki sa sveukupno više od 500 zaposlenih s trendom povećanja proizvodnje i broja zaposlenih, uz stopu nezaposlenosti u općini od 5 %. Koliko je taj kraj zaista pravi „raj za investitore“ najbolje govori i brošura tiskana tek prije nešto manje od godinu dana. „Ona više nije točna, već nam nedostaje na karti zone nekoliko tvrtki i novih pogona, jer širimo se svakodnevno nevjerojatnom brzinom, što zbog dobrih uvjeta poslovanja, našeg položaja, ali i kvalitetne i stručne radne snage“, rekao je načelnik Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec, uz zamjenicu Petru Novinščak i Dražena Crnčeca, predsjednika OV Sveti Martin na Muri. Ministar je obišao pogone metalne i PVC obrade i proizvodnje, logističko-skladišnih prostora i obrtnih radnji, a zaustavio se u poduzeću Vnuk d.o.o. gdje ga je dočekao vlasnik Michael Vnuk„Bavimo se proizvodnjom PVC i ALU stolarije i IZO stakla od 1989. godine, a više od trećinu izvozimo. Broj radnika svaki dan raste, sada ih imamo 70-ak, a upravo smo danas zaposlili novu dvojicu. Svi nas pitaju za prosjek plaće, on je oko 5 tisuća kuna, zadovoljni smo i mi i djelatnici“, naglasio je vlasnik.

16

Upravo su ovakvi primjeri cijevi kojem težimo i za koji radimo. Dobivanjem potpora i ulaganjima želimo stvarati povjerenje među poduzetnicima, time i pozitivno investicijsko okruženje, što pak otvara nova radna mjesta. Naglasak je uvijek na kraju na ključnoj točci o kojoj smo i danas razgovarali s ministrom, omogućavanje Međimurkama i Međimurcima veće plaće. Danas smo 15. od 21 županije po prosjeku plaća, time smo naravno nezadovoljni i zato radimo da to ispravimo. Ovakvim ulaganjima države i lokalne zajednice te svetomartinskim primjerom, to se može promijeniti“, rekao je Posavec te uz ministra i načelnika krenuo u posjet Centru za posjetitelje Mlin na Muri.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/)

11